Trenýrky na Hradě jsou trestný čin, napsal pražský Městský soud

Podle odvolacího verdiktu Městského soudu v Praze naplnilo vyvěšení trenýrek, které na Pražský hrad dala skupina Ztohoven, podstatu několika trestných činů. Informoval o tom ve středu portál Seznam Zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven

„Jednání obžalovaných, kdy ústavně zakotvený státní symbol nahradili předmětem představujícím pánské spodní prádlo, je nepochybně možno označit za krajně neuctivé, směřující k hrubému znevážení tohoto symbolu, a tedy naplňující znaky hanobení státního symbolu,“ uvedla podle Seznamu soudkyně Eva Brázdilová.

Podle soudkyně umělci při vyvěšovaní vlajky poškodili střechu Hradu a dopustili se i krádeže a výtržnictví. Za to jím můžou hrozit tři roky za mřížemi.

Odvolací verdikt tak vyhodnotil čin Filipa Crháka, Matěje Hájka a Davida Honse přísněji než původně obvodní soud. Ten skutek označil za přestupek, šlo podle něj totiž o recesi. "Rozhodnutím o trestní odpovědnosti obžalovaných v rámci trestního zákona by mohl vzniknout nebezpečný precedent hraničící s totalitními režimy omezujícími svobodu slova a politický názor,“ napsal tehdy soud ve svém usnesení. Vůči tomuto pojetí se odvolala žalobkyně Zuzana Beňová, podle které by svobodou projevu šlo omlouvat řadu trestných činů.

Městský soud jí dal za pravdu. Podle soudkyně Brázdilové zásah proti státním symbolům spojený s jejich krádeží nelze považovat čistě za demokratický projev názoru, ze kterého by se nevyvodila odpovědnost. Pražský hrad po umělcích žádá zaplacení škody i nemajetkové újmy ve výši 310 tisíc korun.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme