Ačkoliv doba letních dovolených ještě neskončila, Češi už vybírají, kam vyrazí v zimě na hory

Desítky tisíc Čechů už mají naplánovanou zimní dovolenou na horách v cizině. Podle Asociace cestovních kanceláří se oproti loňsku zvedl prodej zájezdů v září až o sedm procent. Lidi lákají hlavně slevy, které cestovní agentury v předstihu nabízejí. Patří mezi ně třeba skipas v ceně zájezdu, levnější ubytování nebo lyžařská škola pro děti zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžování, lyžař

lyžování, lyžař | Foto: Fotobanka Pixabay

Pan Miroslav za týden odlétá na dovolenou k moři do Řecka. Už teď má ale zaplacený zájezd na hory na březen příštího roku. Za to, že si koupil zájezd s předstihem, prý ušetřil.

„Využil jsem tu nabídku i proto, že je to v tuto dobu ještě výhodné. Cestovní kancelář mi dokonce dala slevu za včasný nákup. Vyšlo mě to na 12 tisíc a v ceně je ubytování, 6denní permanentka a polopenze,“ popsal pan Miroslav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky tisíc Čechů už mají vybraný i zaplacený zájezd na hory. Na brzkém nákupu je lákají hlavně slevy

Na slevy Češi slyší, a tak stejně jako loni lyžaři neotálejí a kupují zájezdy v předstihu. „Bývá to sleva na permanentku, ubytování, bývá to zvýhodnění stravování, že třeba místo snídaně získáte polopenzi,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Čechy lákají hlavně sjezdovky v Itálii, Rakousku, na Slovensku ale i Francii. O kolik jsou ceny zájezdů nižší, popsal například Jan Bezděk, mluvčí cestovní skupiny Fischer.

„Ten zájezd může být levnější třeba až o 15 procent. Co se týká průměrných cen, tak 7denní zájezd v Itálii se skipasem se pohybuje okolo 8 300 korun. Co se týče Rakouska, tak vychází 7denní pobyt průměrně kolem 6 200 korun.“

Podle Jana Papeže si v předstihu lyžařskou dovolenou vybírají hlavně lidé, kteří touží po širší nabídce. Jde zpravidla o rodiny s dětmi.

Hotely na sjezdovkách a s bazény

To potvrzuje i Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury INVIA, která prodává zájezdy 300 cestovních kanceláří:

„Brzký nákup dovolené si vysvětluji hlavně šíří nabídky, kterou oceňují zejména klienti, kteří cestují s dětmi. Právě z toho důvodu, že pokojů, které umožňují dvě přistýlky pro děti, není příliš mnoho.“

Na zimní dovolenou do zahraničí vyráží podle údajů Asociace cestovních kanceláří každým rokem až 350 tisíc Čechů. Mezi nejžádanější hotely a penziony patří ty přímo na sjezdovkách a navíc s bazény.

Takové zájezdy bývají zarezervované i rok dopředu. Podobné je to i s cestami do exotických míst přes vánoční svátky a oslavy Nového roku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme