Adopce na dálku si Češi oblíbili, pomáhají tak africkým dětem se vzděláním

O adopce na dálku je v Česku zájem. Třeba díky společnosti Centrum Narovinu se povedlo zajistit vzdělání více než dvěma tisícům dětí z africké Keni. Jejich skuteční rodiče by jim bez finanční pomoci školní docházku nemohli dopřát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

18letá Helen přiletěla z Keni do Prahy v rámci projektu adopcí na dálku

18letá Helen přiletěla z Keni do Prahy v rámci projektu adopcí na dálku | Foto: Centrum Narovinu

Adopce na dálku pomáhají dětem z nejchudších afrických rodin tím, že jim zajistí vzdělání. Právě to jim jejich skutečné rodiny často nemůžou dopřát.

V praxi zůstává dítě ve svém domácím prostředí, školné a výdaje spojené s výukou platí "adoptivní rodič" z Evropy. Může to být jednotlivec, skupina lidí, rodina nebo dokonce škola.

Společnost Centrum Narovinu, která se specializuje na pomoc rodinám v Keni, takhle umožnuje vzdělání více než dvěma tisícovkám dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O adopci na dálku společnosti Centrum Narovinu natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Částka se pohybuje kolem 7200 korun. Je v ní zahrnuto školné, školní pomůcky a uniforma. Částka na středních školách je dvojnásobná – 14 400 korun. V ceně mají děti zahrnutý i internát včetně stravy,“ říká Simona Heřtusová z Centra Narovinu.

Peníze se neposílají rodině dítěte, ale přímo do školy nebo místním koordinátorům, kteří spolupracují s příslušnou charitativní organizací.

Adoptivní rodiče pak dostávají pravidelně informace o tom, jak si jejich chráněnec vede ve škole, obvykle si také vyměňují fotografie nebo si dopisují. Podmínkou je "adoptovat" dítě minimálně na jeden rok.

Adopce na dálku pomáhají dětem z nejchudších afrických rodin tím, že jim zajistí vzdělání | Foto: Centrum Narovinu

Například 18letá Helen přiletěla právě dnes z Keni do Prahy. „Cesta byla dobrá, jsem šťastná,“ řekla Helen krátce po příletu. Byla to její vůbec první cesta za hranice rodné Keni. I přestup na velkém mezinárodním letišti v Curychu zvládla bez problémů.

Na setkání se těšili také její adoptivní rodiče - Pavel a Jarmila z Liberce, kteří ji podporují od jejích pěti let. „Chceme, aby se zúčastnila našeho každodenního života,“ dodávají rodiče.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme