Advokát Švarc dostal před únosem v Libanonu od Fájadovy rodiny skoro pět milionů korun

Téměř pět milionů korun dostal krátce před únosem v Libanonu advokát Jan Švarc. 200 tisíc amerických dolarů převzal v hotovosti od příbuzných Alího Fajáda, kterého Česko nedávno nevydalo do Spojených států. Za co přesně peníze byly, zatím není jasné. Švarc tvrdí, že šlo o odměnu za právní služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

„Když jsme tu spočítali hodiny strávené nad případem, lidí, veškeré náklady kolem toho, tak tam by se správně mělo klientovi účtovat až kolem 40 milionů korun. Ta kancelář v podstatě rok a půl nedělala nic jiného,“ říká Švarc.

Advokát Jan Švarc ale prý během únosu o peníze i fakturu přišel. Smlouvu údajně měl jen ústní. Spolu s dalšími čtyřmi Čechy strávil v libanonském zajetí skoro sedm měsíců.

Pětice Čechů, kteří zmizeli v Libanonu před půl rokem, se zpět do vlasti vrátila ve čtvrtek. Absolvovali kontrolu v nemocnici a vyslechli je detektivové. Případ kriminalisté i nadále prověřují, jakékoliv další informace ale nezveřejnili.

Advokát Švarc: Smlouva i 200 tisíc dolarů od Fajáda zmizely

Číst článek

Jedním z unesených byl Jan Švarc, právník Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Společně s Fajádem byl Spojenými státy obviněn ze spolupráce s teroristy ještě Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, avšak Marabí má i libanonské občanství.

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl Fajád z vazební věznice propuštěn poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA. Stejně rozhodl i o Marabím, Jabera se rozhodnutí netýká.

V médiích se už předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme