Advokát Vlasák, podezřelý ze zpronevěry 55 milionů, u soudu odmítl vypovídat

Městský soud v Praze začal rozplétat zřejmě největší podvod v dějinách české advokátní úschovy. Obžalobě čelí bývalý advokát Miloš Vlasák. Peníze si k němu uschovali klienti pražské realitní kanceláře. Desítky milionů ale zmizely neznámo kam. Bývalému advokátovi hrozí až deset let za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„V našem případě šlo o miliony korun. Je to likvidační záležitost,“ řekl na začátku kauzy v září 2012 Martin Koudelka, který prodal přes kancelář Reality 21 byt.

Stejně jako on si peníze za prodané nemovitosti k Miloši Vlasákovi uschovalo asi 50 dalších klientů realitky. Jenže miliony pak zmizely neznámo kam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Městský soud v Praze začne řešit případ advokáta Miloše Vlasáka. Za zpronevěru 55 milionů mu hrozí 10leté vězení. O případ se zajímala Evelyna Kulíšková

„Uzavíral s klienty realitní kanceláře dohody o úschově finančních prostředků, které poté použil pro svou potřebu. Eventuálně tím hradil jiné závazky," přiblížila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

„Způsobená škoda byla vyčíslena na částku přes 55 milionů korun. Hrozí mu trest odnětí svobody v délce 10 let,“ doplnila.

Advokátní úschova není jedinou možností ochrany peněz při převodu majetku

Číst článek

Miloš Vlasák dnes před pražským městským soudem odmítl vypovídat. Soud proto musel přečíst jeho výpověď z policejního vyšetřování, kde uvedl, že se obvinění nezakládá na pravdě.

Státní zástupkyně četla obžalobu kvůli velkému počtu poškozených déle než hodinu. Z její řeči vyplynulo, že někteří klienti realitní kanceláře přišli o miliony, jiní zase o statisíce či desetitisíce korun.

Sám Vlasák už dřív na policii řekl, že chtěl peníze klientů zhodnotit v kasinu. Přiznal také, že navštěvoval psychiatra a bral drogy. „V období, kdy jsem měl finanční příjmy, tak jsem splácel. V současné jsem veden na úřadu práce, ale od dubna proházím rekvalifikací s příslibem zaměstnání,“ dodal dnes krátce.

Úschovy u advokátů nově elektronicky evidovány

Sama realitní kancelář se od Vlasáka distancovala. Muž se nejprve před trestním stíháním skrýval, později se sám přihlásil na policii. Česká advokátní komora právníka vyloučila a zavedla přísnější kontroly.

„Tato kauza opravdu poškodila pověst zbývajících téměř 12 tisíc českých advokátů,“ upozornila mluvčí komory Iva Chaloupková.

„Podařilo se nám zavést elektronickou knihu úschov, do které všichni advokáti musí všechny prováděné úschovy vždy zaregistrovat. Každoročně probíhají masové kontroly evidence úschov,“ ujistila mluvčí.

Případem Miloše Vlasáka se nedávno zabýval i Vrchní soud v Praze. Definitivně zamítl návrh podvedených klientů na insolvenci realitní kanceláře, se kterou Vlasák spolupracoval. Po firmě chtěli vymáhat 23 milionů korun.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme