Agentura pro začleňování vybrala 9 měst, menšinám budou pomáhat za peníze z EU

Agentura pro sociální začleňování vybrala dalších devět měst a obcí s takzvanými vyloučenými lokalitami, se kterými bude v následujících třech letech spolupracovat. Konkrétně jde o Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové na sidlišti Chanov

Romové na sidlišti Chanov | Foto: Filip Jandourek

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 11 měst, která podstoupila dvoukolové hodnocení. Jedním z hlavních kritérií je to, jak jsou postižená sociálním vyloučením.

„A to druhé hlavní kritérium je, jak je daná obec motivovaná k tomu, aby s tím sociálním vyloučením hodlala něco podniknout. To znamená, jakou má absorpční kapacitu, jak je schopná psát nové projekty, jestli jsou v obci motivovaní lidé, kteří budou schopni navrhovat konkrétní opatření,“ přibližuje Radka Soukupová, zástupkyně ředitele Agentury pro sociální začleňování.

Zejména malé obce se podle ní ale potýkají s nedostatkem odborníků, a proto jim agentura poskytuje různé typy poradenství včetně projektového.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pomoc Agentury pro sociální začleňování vybraným městům a obcím přiblížila Radka Soukupová, zástupkyně ředitele agentury

„Ale u těch velkých měst, jako je třeba nově začleněný Liberec, tam se předpokládá, že mají svůj vlastní úřednický aparát, který je kompetentní k tomu, aby si projekty zpracovával sám a agentura víceméně jenom dozoruje, že ten průběh je skutečně prointegrační,“ popsala Radka Soukupová ve vysílání Českého rozhlasu.

„Cílem je, aby se města opravdu systematicky snažila řešit problémy, které se spojují se sociálním vyloučením. Aby se posílily služby, aby se posílila kapacita azylových domů nebo aby se posílil počet asistentů prevence kriminality,“ doplnil mluvčí Agentury pro sociální začleňování Václav Zeman..

Agentura městům a obcím pomůže mimo jiné se získáváním peněz na sociální začleňování z evropských fondů.

„Jednak budeme města vést k tomu, aby si připravila takzvaný strategický plán sociálního začleňování, kde se budou snažit si určit, co se v té oblasti právě po dobu tří let v obci mohlo odehrát. My pomůžeme městům se zajištěním financí pro ty prostředky tak, aby si mohla psát projektové žádosti do různých dotačních titulů z fondů EU,“ upřesnil Zeman.

Dotace mohou města a obce žádat ze tří operačních programů - OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaný regionální Operační program.

Sociálně vyloučené lokality zařazené do koordinovaného čerpání evropských dotací | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme