Airsoftové zbraně se mohou používat i na náměstí. Musí to být ale vymezený a bezpečný prostor, říká odborník

Zákon střelbu z airsoftových zbraní na veřejnosti nezakazuje. Místo ale musí být vymezené a zabezpečné. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to v rozhovoru řekl ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Zdeněk Bambas. Reagoval tak na nedělní divadelní scénku odpůrců islámu. Lidé kolem protiislámského aktivisty Martina Konvičky při ní stříleli na Staroměstském náměstí právě z airsoftových zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

Je možné airsoftové zbraně používat na veřejnosti? V diskuzích pod články o akci odpůrců islámu se objevují zmínky o tom, že policisté pokutují lidi, kteří si o víkendech hrají se zmiňovanými zbraněmi, protože s nimi nezacházejí na veřejnosti bezpečně.

Zákon nezakazuje, že by se nesměly používat na veřejnosti. Pro jejich použití jsou ale nějaká pravidla. Měly by se používat v místech k tomu určených a bezpečných. Teoreticky to může být na náměstí, ale, jak už jsem zmínil, musí tam být určitým způsobem postaráno o bezpečnost. Měla by to být věc daného povolení.

Pokud tedy airsoftovou zbraň použili lidé kolem protiislámského aktivisty Martina Konvičky na veřejnosti, mohl to být přestupek?

Airsoftové zbraně v zákoně
Airsoftové zbraně patří podle zákona č. 119/2002 Sb. do kategorie D. Ke střelbě z paintballových a airsoftových zbraní musí být určen bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo musí být takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba. Vyžaduje se rovněž, aby osoby nacházející se na takovém místě, kde probíhá střelba, použily vhodné ochranné pomůcky. Střelba z těchto zbraní je pak zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osob nebo způsobena škoda na majetku. Držitel zbraně kategorie D nesmí tuto zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, nejde-li například právě o rekonstrukce historických bitev, divadelní představení apod.
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Muselo by se to posuzovat podle mnoha okolností. Detaily neznám. Kdyby to byla povolená akce, kde by byl vymezený prostor, kde se s nimi může manipulovat a střílet, tak by to asi nebylo nic proti ničemu. Jestli ale povolení neměli a stříleli s tím na ulici, tak by to byl přestupek.

Co za takový přestupek hrozí?

Pravděpodobně by hrozila pokuta.

Jak vysvětlit laikovi zařazení airsoftových zbraní podle zákona o střelných zbraních a střelivu do třídy D?

Zbraně se dělí na čtyři skupiny. Skupina A jsou zbraně zakázané, které dostat nemůžete. Zbraně ze skupiny B si můžete pořídit, když vám na to policie vydá povolení. Zbraně ze skupiny C si můžete koupit, pokud na ně máte zbrojí průkaz.

Zbraně ze skupiny D, tedy i airsoftovou zbraň, si může koupit kdokoli, kdo je svéprávný a plnoletý. Ve stejné kategorii jako airsoftová zbraň je například malá vzduchovka.

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Foto: ČTK

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Foto: ČTK

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme