Akademici nesouhlasí s postojem rektora UK k protestu proti prezidentovi na Albertově

Osmdesát akademiků a studentů Univerzity Karlovy se ohradilo proti vyjádření jejího rektora Tomáše Zimy. Ten kritizoval protest proti prezidentovi Miloši Zemanovi 17. listopadu na Albertově. Podle něho protestující pošlapali památku tohoto významného dne. Akademici Zimovi zaslali otevřený dopis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranka kryje prezidenta Miloše Zemana deštníkem při protestech na Albertově

Ochranka kryje prezidenta Miloše Zemana deštníkem při protestech na Albertově | Zdroj: ČTK

Svůj postoj akademici vyjádřili v otevřeném dopise, pod nímž jsou podepsáni například ekonom Tomáš Sedláček, básnířka Sylva Fišerová, literární historik Martin C. Putna, proděkan Matematicko-fyzikální fakulty Jan Trlifaj nebo filozof Štěpán Špinka.

„Nemá právo mluvit za celou univerzitu, protože na té demonstraci, na druhé straně, byli i akademici a studenti. Zdálo se nám, že celou věc posouvá jinam,“ říká autor otevřeného dopisu, filozof Václav Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demonstraci na Albertově 17. listopadu a objektivitě reakce rektorátu UK mluvili ekonom Tomáš Sedláček a rektor UK Tomáš Zima

„Smyslem toho je výzva k omluvě nebo alespoň k nějaké reflexi. V tomto okamžiku se totiž veřejné vystoupení pana rektora poměrně míjí s náladou v akademické obci a to není dobře,“ dodává literární historik Martin C. Putna.

„Není to v osobní rovině. Pana rektora si vážím a nezpochybňuji ostatní práci, kterou dělá. Jenom mi jeho prohlášení přišlo jako nevyvážené, nevhodné. Bohužel pana prezidenta mnozí vnímají tak, že dělá ostudu. A ostudou by bylo, kdyby si celý národ a celý svět myslel, že jeho politika je v pořádku. Takto hlasitý projev nesouhlasu byl dán tím, jak se pan prezident chová. A to v prohlášení pana rektora nezaznělo,“ uvádí ekonom Tomáš Sedláček.

Zima v odpovědi na dopis konstatuje, že souhlasí s tím, že protest, a to i velmi hlasitý a jednoznačně formulovaný, je součástí demokracie. Házení vajíček ale považuje za neslušné. „Vždy budu hájit právo na politický protest a vždy budu stát na straně demokracie, vlády práva a akademických svobod. S násilím, vulgaritou a fyzickými útoky však souhlasit nemohu, ať se jich dopouští kdokoli,“ uvedl.

„Těm, kteří byli slušní a slušně demonstrovali a vyjádřili svůj nesouhlas, těm se chci omluvit, že jsem hodil všechny do jednoho pytle. Ale abych říkal, že budu podporovat házení vajíček nebo nějaké násilí? Nebo vulgarity, ať už je říká kdokoliv? Přece když se mi nelíbí vulgarity někoho, nemůžu je povolit někomu jinému. Nesouhlasím s násilím, fyzickými útoky, vulgaritami, ať je dělá kdokoliv, student, učitel, dělník, prezident,“ doplnil Zima.

Od jednotlivých akademiků prý rektoru Zimovi přicházely desítky nesouhlasných dopisů už během uplynulého týdne. Některé z nich prý upozorňují mimo jiné na skutečnost, že sám Zima byl v době listopadu 1989 předsedou fakultního výboru SSM a členem KSČ.

Stovky odpůrců přehlušily skandováním a pískotem projev Miloše Zemana na Albertově | Foto: ČTK

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme