Akademici zveřejnili Peroutkův cenzurovaný text, věta 'Hitler je gentleman' chybí

Ústav pro českou literaturu Akademie věd zveřejnil na facebooku text novináře Ferdinanda Peroutky, který podle prezidenta Miloše Zemana mohl před cenzurními zásahy obsahovat větu "Hitler je gentleman". Věta v článku není. Peroutka v cenzurované pasáži varuje před Hitlerovým politickým nadáním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

Prezident Zeman v úterý uvedl, že věta se mohla objevit v textu, o jehož cenzuře se Peroutka zmínil v březnu 1938. A proto mohl prezident číst původní necenzurovaný text, který teď nejde dohledat. Podle akademiků cenzura z textu naopak odstranila kritiku říšského kancléře Adolfa Hitlera.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ještě před zveřejněním textu uvedl, že prvorepubliková cenzura by neškrtala v článku, který by byl vůči německému kancléři Hitlerovi kritický. To akademici zpochybnili s odkazem na podobu textu před cenzurou a svou letos vydanou monografii "V obecném zájmu. Cenzura a sociální regulace literatury v moderní české kultuře, 1749-2014."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to bylo s cenzurou v roce 1938 vysvětlil Martin Groman ze Sdružení Ferdinanda Peroutky

"Ve shodě s jinými tehdejšími cenzurními zásahy v novinách či politických týdenících byly na podnět cenzury 'zabíleny' zmínky nepřímo kritizující československého ministra zahraničí a kriticky vyznívající pasáže o Adolfu Hitlerovi," uvedl Ústav pro českou literaturu.

„Cenzura podle tehdejších zákonů nikdy nezabavovala články, kde by se říkalo, že Hitler je skvělý státník. Je to tedy přesně naopak, než říká mluvčí Hradu,“ řekl Českému rozhlasu Martin Groman ze Sdružení Ferdinanda Peroutky.

"Hledání pokračuje," řekl Ovčáček v reakci na zveřejnění necenzurovaného textu. Zveřejněný článek nicméně podle prezidentova mluvčího obsahuje teze o Hitlerově genialitě.

Hrad tvrdí, že je blíž nalezení Peroutkova článku. Neexistuje, oponuje odborník

Číst článek

Spor začal v lednu, když prezident Zeman mluvil na pražském fóru k holokaustu o údajné fascinaci intelektuálů nacismem a zmínil, že selhal i Ferdinand Peroutka. Podle prezidenta napsal článek s názvem Hitler je gentleman. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová to odmítá a na Zemana podala žalobu.

Prezidentův mluvčí pak dostal za úkol údajný Peroutkův článek do června najít. Text neobjevil, Miloš Zeman se za nenalezení článku omluvil. Odmítl se ale omluvit za to, že řekl, že článek existuje. Podle odborníků Ferdinand Peroutka zmiňovaný článek nikdy nenapsal.

 

Ne gentleman, ale politický génius. Jak to bylo s článkem Ferdinanda Peroutky?Vydavatelé periodik museli za první...

Posted by V obecném zájmu on 7. říjen 2015

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme