Akademie věd rozdá čtyřem významným badatelům prestižní medaile

Čtyři významní čeští vědci převezmou prestižní medaile Akademie věd ČR. Mezi oceněnými budou chemik, právník nebo archeolog. Medaile dostanou na slavnostním ceremoniálu v pražském sídle Akademie věd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš

Předání Ceny předsedy Akademie věd ČR za propagaci a popularizaci výzkumu 2013, Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek

Akademie věd vybrala badatele, kteří se dlouhodobě zasloužili o zlepšení českého výzkumu. Patří mezi ně historik Petr Sommer, který se zaměřuje na studium začátků středoevropských států. Ocenění získá i odborník na ústavní právo Václav Pavlíček.

Medaile předá badatelům v pražském sídle Akademie věd České republiky její předseda Jiří Drahoš.

"Budu mít to potěšení předat různé druhy ocenění Akademie věd ČR velmi zajímavým osobnostem z řad AV, ale nejenom. Jedna bude pamětní medaile Jana Patočky, kterou dostane pan doktor Alois Filáček. Jeho hlavní téma bylo vztah vědy, techniky a společnosti,“ uvedl Drahoš.

Čestnou oborovou medaili za zásluhy v chemických vědách pak dostane zítra také Karel Ulbrich, který s týmem přišel na vodorozpustné polymerní nosiče. Ty se dají v medicíně používat jako doručovatelé léčiva přímo do nádorových buněk.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme