Altner požádal o zmrazení účtů ČSSD, strana krok označila za nestandardní

Právník Zdeněk Altner ráno požádal soud, aby ČSSD nemohla nakládat s penězi na účtech. Českému rozhlasu to řekla místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Altner tak reagoval na vyjádření strany, že mu zatím nepošle 337 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu. Soud má na vyřízení takzvaného návrhu předběžného opatření sedm dnů. Podle sociální demokracie je Altnerův krok nestandardní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ČSSD, Bohuslav Sobotka

TK ČSSD, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Dnešního dne podal pan doktor Altner návrh na předběžné opatření, aby České straně sociálně demokratické soud nařídil nenakládat s penězi na účtech a v pokladnách, a to z toho důvodu, aby nebyl ohrožen výkon rozhodnutí jeho pravomocné pohledávky,“ uvedla Novotná.

Žádost o předběžné opatření dostal Obvodní soud pro Prahu 1 dnes před 8 hodinou ráno. Místopředsedkyně soudu dodala, že věc už dostal k vyřízení konkrétní soudce.

„Ujišťuje se, zda byla složena jistota a zaplacen soudní poplatek. Do rukou už to dostal soudce, který posuzuje podmínky vydání, či nevydání předběžného opatření.“

Obvodní soud pro Prahu 1 pravomocně rozhodl, že Altner má na 337 milionů korun nárok. Podle Aleny Novotné rozhodne o případném zablokování peněz ČSSD ještě tento týden.

ČSSD prý nařídila 'vybílení' účtů

Sám Zdeněk Altner ústy svého syna a advokáta Patrika Altnera vzkázal, že je šokován morálkou dlužníka. Má prý informace o tom, že ČSSD začala své peníze převádět jinam.

„Každý věřitel má právo použít zákonné prostředky proti snaze dlužníka vyhnout se nekalým způsobem povinnosti uložené soudem. Pan Chvojka instruován ČSSD a jejími advokáty vede lživou mediální kampaň, když zásadně zkresluje objektivní skutečnosti jak o rozsudku, tak o celém řízení,“ citoval svého otce v písemném vyjádření pro Český rozhlas Patrik Altner.

Strana Altnerův krok označila za nestandardní. Odmítá, že by začala své peníze kvůli obavám například z exekuce převádět jinam. Nemá k tomu prý důvod.

Zdeněk Altner je v policejní databázi hledaných osob od loňského 24. listopadu | Foto: Policie České republiky

Celkem 337 milionů korun ČSSD sice zatím odmítla Zdeňku Altnerovi vyplatit, úvěr na tuto částku už má ale předjednaný u konkrétní banky, takže by prý bylo případné zablokování účtu ČSSD zbytečné.

„Domníváme se, že předběžné opatření nemůže být přijato, protože nesplňuje základní zákonné podmínky pro jeho podání. ČSSD se totiž nijak nevyhýbá placení ve smyslu, že by se snad snažila kamkoliv přesouvat peníze. Prostředky kryté úvěrem jsou na účtech banky, kde si je Česká strana sociálně demokratická půjčila,“ reagoval mediální zástupce ČSSD Jiří Chvojka.

Advokátům ČSSD, kteří tvrdí, že soud nemá důvod stranické účty blokovat, důvěřuje i premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka.

„Soudní spor mezi sociální demokracií a Altnerem už trvá 16 let. Žalob, návrhů na konkurz a různých návrhů k soudům, se kterými se sociální demokracie musela vypořádávat, bylo několik desítek. V další fázi sporu se budeme řídit doporučeními našich právních zástupců,“ konstatoval.

Strana čeká na výrok Nejvyššího soudu

Sobotka v neděli v pořadu televize Prima opakoval, že strana si chce počkat na vyjádření Nejvyššího soudu, kam vedle dovolání poslala i žádost o odklad vykonatelnosti rozsudku. K Nejvyššímu soudu ale může dovolání kvůli administrativním procedurám putovat i měsíc.

Sociální demokracii vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že bude nejdříve uspokojovat Altnerovy věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun.

ČSSD se prý obává toho, že když peníze pošle na Altnerovo konto ve Švýcarsku, definitivně o ně přijde, i když jí dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme