Alzheimerovu chorobu má ve světě asi 38 milionů lidí, problémem je i v Česku

O Alzheimerově chorobě se mluví jako o nemoci 21. století a podle odborníků představuje největší zdravotnickou hrozbu. Už teď trápí desítky milionů lidí po celém světě a v budoucnu to má být podle expertních odhadů ještě horší. Způsoby, jak by společnost mohla nejlépe nemoci čelit, chtějí probrat účastníci odborného semináře v Poslanecké sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alzheimer centrum v Novém Strašecí

Alzheimer centrum v Novém Strašecí | Foto: Kateřina Havránková

„Když to diagnostikovali, vypadalo to, že spíše něco lehce zapomene. Dneska si nepamatuje věc, která se udála před pěti minutami,“ popsala už dřív Blanka Vanišová stav své 71leté matky, která trpí Alzheimerem více než tři roky a za tu dobu se její stav výrazně zhoršil.

Experti odhadují, že demence způsobená právě Alzheimerovou chorobou trápí po celém světě na 38 milionů lidí a do roku 2050 se může toto číslo až ztrojnásobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na seminář o zákeřné nemoci v Poslanecké sněmovně upozornila reporérka ČRo Jana Čermáková

„V budoucnu to bude závažný problém. Je třeba, aby se na to společnost připravila a měla podmínky, abychom se s tím dokázali vyrovnat,“ říká poslankyně hnutí Úsvit Jana Hnyková. Nemoc je podle ní nebezpečná i tím, že se objevuje u stále mladších lidí.

Hnyková proto pořádá dnes ve sněmovně expertní seminář. Na něm mají zástupci ministerstev, domovů důchodců a nemocnic vymyslet, jak by společnost mohla nástup nemoci zpomalit.

Vyléčit chorobu zatím nelze. „Pravděpodobně ještě během 10 až 15 let nebudeme mít lék, který onemocnění vyléčí. Máme léky, které zpomalí a oddálí průběh, ale nemáme lék, který by chorobu vyléčil,“ vysvětluje ředitelka gerontologického centra Praha a předsedkyně České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou ministerstvo práce, mluvila Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD)

Péči o nemocné Alzheimerovou chorobou má na starosti vedle ministerstva zdravotnictví také resort práce a sociálních věcí.

„V letošním roce byla na provoz pobytových služeb, které pečují o osoby s Alzheimerovou chorobou, poskytnuta státní dotace 767 milionů korun, což je o 160 milionů více, než tomu bylo v minulých letech. Více peněz šlo letos také na terénní služby a stacionáře a vznikají především také nové kapacity v takzvaných domovech se zvláštním režimem,“ uvádí Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Dodává, že v současné době je v Česku registrováno asi 255 domovů s kapacitou 12 tisíc lůžek, což je ale podle ní nedostatečné.

Počet nemocných Alzheimerovou chorobou v tuzemsku se totiž odhaduje na 120 až 140 tisíc, se stárnutím populace navíc bude toto číslo narůstat. Jsou to především osoby starší 80 let.

Lidem trpícím Alzheimerovou chorobou pomáhá i Český rozhlas Radiožurnál. V polovině října odvysílal v přímém přenosu první benefiční koncert ve prospěch České alzheimerovské společnosti.

Jana Čermáková, Simona Bartošová, Eliška Malínská, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme