Američan obviněný z čtyřnásobné vraždy byl převezen do Česka

V Praze dnes přistálo letadlo s Kevinem Dahlgrenem, který byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích z roku 2013. Američan byl do Česka vydán ze Spojených států, což se stalo poprvé v historii. Brněnský městský soud teď bude rozhodovat o tom, zda muž půjde do vazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze přistálo letadlo s Kevinem Dahlgrenem (na snímku uprostřed v kostkované košili. Snímek je převzatý z vysílání České televize

V Praze přistálo letadlo s Kevinem Dahlgrenem (na snímku uprostřed v kostkované košili. Snímek je převzatý z vysílání České televize | Zdroj: ČTK

„Ukazuje to, že Spojené státy si vyhodnotily naše soudnictví jako dostatečně nezávislé a spravedlivé, aby sem svého občana vydaly, což není nijak běžné,“ chválí dobrou vizitku českého soudnictví ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán.

I ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD to považuje za velký úspěch:

„To podstatné je, že Spojené státy souhlasily s tím, že se proces a soud bude konat tady v České republice. A to ti, kdo se tomu věnují, vědí, že je to mimořádné rozhodnutí. Proto jsem velmi rád, že se to povedlo. Z naší strany to byl spravedlivý požadavek. Je výborné, že to Spojené státy akceptovaly.“

Dahlgren je ve vězení od května 2013, kdy přiletěl do Washingtonu. České úřady od té doby vyjednávaly s USA o jeho vydání.

S tím americké soudy souhlasily už před časem, Dahlgrenovi právníci však podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo.

Minulý týden se obrátili na Nejvyšší soud USA poté, co soudy nižší instance rozhodly, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby.

Obviněný Dahlgren bude vydán do Česka. Soud zamítl jeho odvolání

Číst článek

Podle Pelikána však mohl být do Česka dopraven už o víkendu. Jeho advokáti však využili všech způsobů, aby převoz oddálili.

"V posledních dnech to bylo dosti dramatické. On už měl sem být eskortován o víkendu, ale po tom, co mu byl zamítnut opravný prostředek podaný k jednomu se soudců Nejvyššího soudu, tak ho podal k druhému soudci, čímž zase získal několik hodin," popsal ČTK Pelikán.

České úřady Dahlgrena obvinily, že brutálně zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny.

Nebezpečný podezřelý Kevin Dahlgren | Foto: Policie ČR

Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle české policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

Za čtyřnásobnou vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. V Česku zatím běží trestní řízení. Policie ještě musí kauzu předat žalobcům, kteří podávají obžalobu k soudu.

„Příslušné policejní orgány a dozorující státní zástupkyně krajského státního zastupitelství v Brně bude pokračovat v trestním řízení na území České republiky o probíhajícím trestním řízení. Není ale možné poskytovat další informace. V případě podání obžaloby bude pak ve věci rozhodovat Krajský soud v Brně,“ upřesňuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme