Americký konvoj vyjíždí z Vyškova, pokračuje v cestě na cvičení do Maďarska

Z vyškovských kasáren vyrazily první části amerického vojenského konvoje. Celkem 550 vojáků tam přespalo na své cestě ze základny v Německu na cvičení NATO do Maďarska. Z Vyškova konvoj pojede po dálnici D1 na Brno a odtud pak po D2 na hraniční přechod Lanžhot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký konvoj je rozdělen do několika částí, které postupně odjedou z Vyškova (ilustrační foto)

Americký konvoj je rozdělen do několika částí, které postupně odjedou z Vyškova (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Na odjezd první části konvoje se přišlo podívat asi 20 lidí a vojáci jim mávali ze svých vozidel. Takzvaná Dunajská jízda se skládá z celkem 150 aut a 54 návěsů.

Celý konvoj je proto rozdělen do šesti částí, které budou opouštět vyškovské kasárny postupně vždy zhruba po 45 minutách. Poslední část by tak měla vyjet před desátou hodinou.

Američané naplánovali přesun na večerní hodiny záměrně, aby nebrzdili dopravu. To se ale i přesto může stát, protože na obou dálnicích na trase konvoje jsou kvůli opravám omezení.

Náročný přesun

Přesun amerického konvoje je poměrně náročný. Poslední proud takzvané Dunajské jízdy dorazil do vyškovských kasáren až dnes v pět ráno. Vojáci přes den hlavně odpočívali a věnovali se údržbě aut a techniky.

Areál ve Vyškově byl na vysoký počet amerických vojáků dobře připraven, jde totiž o největší výcvikové středisko české armády, kterým musí projít každý český voják.

Harmonogram přejezdu amerického vojenského konvoje | Foto: ČTK

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme