Americký velvyslanec kritizoval Zemanovu cestu do Moskvy. Nesmí na Hrad, říká prezident

Nedávné výroky amerického diplomata Andrewa Schapira vadí prezidentovi Miloši Zemanovi. Velvyslanec kritizoval prezidenta kvůli tomu, že se chystá odletět do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký velvyslanec Andrew H. Schapiro

Americký velvyslanec Andrew H. Schapiro | Zdroj: ČTK

"Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," uvedl Miloš Zeman pro Parlamentní listy.

Americký velvyslanec Andrew Schapiro si podle prezidenta zavřel dveře na Pražský hrad.

„Znamená to, že pan prezident neplánuje s panem velvyslancem Shapirem žádnou schůzku. A nehodlá vysvětlovat své rozhodnutí navštívit Moskvu 9. května 2015 u příležitosti 70. výročí osvobození od nacismu. Toť vše,“ tlumočil stanovisko Hradu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentovi Zemanovi vadí výroky amerického velvyslance. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

Velvyslanectví USA v Praze pro ČTK sdělilo, že v tuto chvíli zatím nebude záležitost komentovat.

Americký diplomat na konci března v pořadu České televize Události, komentáře upozornil, že Zeman by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za "poněkud prekérní". Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat.

Ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál si nemyslí, že by prezidentovo vyjádření mohlo nějak ovlivnit diplomatické vztahy Česka a USA.

„Američtí diplomaté dokáží rozlišovat mezi výroky prezidenta Zemana a oficiální linií české zahraniční politiky. Rozlišovali mezi tím, jaký čas věnovali při návštěvě Spojených států premiérovi Sobotkovi a jaký čas věnovali prezidentovi Zemanovi,“ řekl Dostál na dotaz Českého rozhlasu.

Oslavy v Moskvě bojkotuje řada západních státníků

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních politiků. Protestují tak proti ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje proruským separatistům v konfliktu na východě Ukrajiny.

Německá kancléřka Angela Merkelová do Moskvy přiletí až 10. května, den po hlavních oslavách. Velkou pozornost věnují média také očekávané návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una. Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka.

Zemanovu účast na oslavách kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy schválí.

ČTK, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme