Amnesty International kritizuje Česko za diskriminaci Romů ve školách

V Česku přetrvává diskriminace romských dětí ve školách a vládě se nedaří vypořádat se s hluboce zakořeněnou předpojatostí vůči Romům. Uvádí to zpráva mezinárodní organizace na ochranu lidských práv ve světě Amnesty International.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě (ilustr. foto)

Dítě (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Romské děti jsou podle zprávy běžně umisťovány do praktických škol pro žáky s lehkým mentálním postižením a sníženou schopností se učit. Romové tvoří téměř třetinu žáků těchto dříve zvláštních škol, přestože romská obec tvoří méně než tři procenta obyvatel České republiky.

"Rozšířená segregace romských dětí je hrůzným příkladem systematické předpojatosti. Školy vedou děti k nenávistné diskriminaci od útlého věku," řekl ke zprávě generální tajemník AI Salil Shetty. Problém považuje za velmi hluboký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková ve vysílání Radiožurnálu

"Česká vláda tím, že dlouhá léta není s to se vypořádat s touto záležitostí, nejen porušuje zákony Evropské unie a lidská práva, ale také omezuje životní šance desetitisíců českých občanů. Je to prostě a jednoduše rasismus," zdůraznil Shetty.

Celou zprávu Amnesty International najdete tady.

Zpráva podle AI přichází v době, kdy se Evropská komise chystá vyhodnotit, co česká vláda v této otázce v poslední době udělala. Komise loni v září zahájila proti Česku za porušování protidiskriminačních zákonů EU proces, který může vést k postavení České republiky před Soudní dvůr EU.

Vláda prý situaci řeší

Předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková tvrdí, že je potřeba odborně posílit na ministerstvu školství tým, který je zodpovědný za přípravu systémových řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku dál trvá diskriminace romských dětí ve školách, tvrdí organizace Amnesty International

Poukázala také na to, že u týmu, který má na ministerstvu na starosti tuto agendu, se za posledních pět let už popáté vyměnilo vedení.

„To je samozřejmě velmi problematické ve vztahu k udržení kontinuity a cíleného tlaku na potřebné změny.“

Česká vláda tvrdí, že bariéry řeší. Oznámila, že chce praktické, dříve zvláštní školy zrušit. Povinný by měl být také poslední ročník mateřské školy.

Igor Maňour, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme