Anarchista Ignačák je na svobodě. Po výtce Ústavního ho z vazby propustil Vrchní soud

Anarchista Martin Ignačák stíhaný pro přípravu teroristického útoku na vlak opustil v úterý vazbu. Propustil ho z ní vrchní soud, který podle Ústavního chyboval, když Ignačáka ponechával rok a čtyři měsíce za mřížemi. Muži hrozí až výjimečný trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Ignačák u soudu

Martin Ignačák u soudu | Zdroj: ČTK

"Je pravda, že byl propuštěn," potvrdil informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt.

Ignačákův obhájce Ondřej Štefánik se o propuštění dozvěděl jen zprostředkovaně, aktuálně totiž pobývá mimo Českou republiku. "Další informace v tomto směru nemám a budu s klientem mluvit teprve ve druhé polovině tohoto týdne," uvedl.

Martin Ignačák je společně s dalšími čtyřmi lidmi obžalován z přípravy teroristického útoku na vlak s vojenským materiálem. Útočit měli molotovovými koktejly. Třem z pěti obviněných hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Právě vysokým trestem a výpovědí policisty odůvodňoval vrchní soud, proč muže tak dlouho držel pod zámkem. Policejní agent totiž vypověděl, že se mu Ignačák zmínil o možném útěku za hranice, pokud by mu hrozil vysoký trest. Muži letos v květnu vazbu prodloužil i přes to, že městský soud ho krátce před tím propustil. V srpnu pak v návaznosti na rozhodnutí Ignačáka pod zámkem ponechal i městský soud.

Podle Ústavního soudu ale vrchní soud chyboval, nezabýval se například variantou, že se Ignačák mohl stát obětí policejní provokace. „Otázka, zda nedošlo k nedovolené policejní provokaci, bude předmětem zkoumání v hlavním líčení a nelze očekávat, že o ní komplexně a jednoznačně rozhodne vazební soud. Přesto se i on touto otázkou musí zabývat, pokud se rozhodne vazbu uvalit,“ napsala soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Rozhodnutí vrchního soudu proto zrušila a nařídila nové projednání vazby.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme