ANO vede ve většině krajů, ČSSD vítězí jen ve dvou

Hnutí ANO Andreje Babiše zřejmě překleslí volební mapu Česka. Po sečtení poloviny okrsků vede v devíti krajích, ČSSD pouze ve dvou. Jen v Libereckém kraji vedou Starostové pro Liberecký kraj a ve Zlínském kraji KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal v pátek v Průhonicích u Prahy svůj hlas v krajských volbách

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal v pátek v Průhonicích u Prahy svůj hlas v krajských volbách | Zdroj: ČTK

ANO vede ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

ČSSD je na prvním místě v Jihočeském kraji či v kraji Vysočina. Výjimkou je prvenství Starostů pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou v Libereckém kraji a KDU-ČSL s Jiřím Čunkem ve Zlínském.

Sobotka: Voliči rozhodli o změně
Pro ČSSD znamenají průběžné výsledky krajských voleb porážku. "Zdá se, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů," řekl šéf strany Bohuslav Sobotka při příjezdu do volebního štábu. ČSSD podle Sobotky musí hledat nové programové cíle, aby získala širší podporu.

Místopředseda sociálních demokratů Jan Hamáček již přiznal, že čekali lepší výsledky. "Ukazuje se, že se potvrdily celostátní průzkumy, které ukazují na první hnutí ANO, sociální demokracie byla druhá," řekl České televizi.

Kalousek: Nepodařilo se nám přesvědčit naše sympatizanty
Zklamání z průběžných výsledků krajských voleb neskrýval ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož strana ve všech krajích propadala. "Volební účast je velmi nízká a zjevně se nám nepodařilo naše sympatizanty přesvědčit, aby k těm urnám přišli. Zdá se, že zejména mladá generace, která stavěla na odiv svůj odpor ke xenofobii a autokracii, tak ten odpor není tak zásadní, aby jí to stálo za to přijít volit. To nevyčítám jim, to vyčítám nám, že jsme jim neuměli říct, že když jim něco vadí, tak mají možnost to u voleb říct," uvedl pro ČTK.

Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin. Komisaři otevřeli zapečetěné urny s hlasovacími lístky a začalo sčítání. Lidé ale o volby neměli první ani druhý den příliš velký zájem. Hlas přišlo odevzdat zhruba 30 procent lidí.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme