Antimonopolní úřad snížil o stovky milionů korun rekordní pokutu pro stavební firmy

O stovky milionů korun snížil antimonopolní úřad pokutu v případu skupin stavebních firem. Společnosti teď mají zaplatit přes 1,6 miliardy korun. I tak se jedná o dosud nejvyšší udělenou pokutu. Úřad nejdřív navrhoval, že má sedm firem zaplatit celkem přes dvě miliardy korun. Trestá je za to, že se v letech 2006 až 2008 společně domlouvaly na veřejných soutěžích kvůli zakázkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba nové výrobní haly

Stavba nové výrobní haly | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Za narušení hospodářské soutěže na trhu inženýrského stavitelství v České republice byly uloženy pravomocně pokuty společnostem Strabag (497 556 000 Kč), Eurovia (492 620 000 Kč), Swietelsky (76 209 000 Kč), M-Silnice (46 064 000 Kč), Berger Bohemia (13 518 000 Kč), Skanska (529 818 000 Kč) a Lesostavby Třeboň (4 208 000 Kč).

Společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, když prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly účast a nabídky ve výběrových řízeních na veřejné zakázky výstavby silnice R4 v úseku Mirotice – Třebkov, rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku a rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni.

Informace o protisoutěžním jednání získal úřad při dvanácti neohlášených místních šetřeních, která provedl v průběhu více než dvouletého vyšetřování. Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali takzvané krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené.

Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) - nejvyšší pokuty | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme