Armáda se připravuje na možné komplikace během průjezdu amerického konvoje

Vedení české armády si před průjezdem americké vojenské kolony územím ČR tipuje místa, kde by mohlo dojít ke komplikacím. Američtí vojáci pojedou ze cvičení v Pobaltí přes Česko do Německa. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je tento přesun běžnou součástí spolupráce se spojenci v NATO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Zhruba 500 vojáků a jejich technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) z Pobaltí do Německa. Přes Česko pojedou mezi 29. březnem a 1. dubnem. Česká armáda nasadí na průjezd konvoje zhruba 100 lidí. Hlavně vojenskou policii, vojenské zpravodajství a také policii nebo celní správu.

Americký vojenský konvoj pojede do Prahy ve třech kolonách, které budou ještě rozděleny na tři menší podskupiny. V každá z nich bude 10 až 15 vozidel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko se chystá na průjezd amerického vojenského konvoje ze cvičení v Polsku a Pobaltí. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jaroslav Gavenda.

„Mezi každou podkolonou bude třicetiminutový interval. Chceme zabezpečit, aby nedošlo k problémům v silniční dopravě,“ dodal zástupce náčelníka generálního štábu František Maleninský.

Hranice překročí američtí vojáci v Harrachově, Náchodě a Bohumíně a pojedou do posádek v Liberci, Pardubicích a Vyškově. Další den se přesunou do Prahy. Ministerstvo obrany zvažuje, že umožní veřejnosti, aby si v hlavním městě prohlédla armádní techniku.

Z Prahy pak vojáci pojedou přes Plzeň, kde chtějí uctít památku vojáků, kteří padli při osvobozování města v roce 1945, na základnu v bavorském Vilsecku.

Obrněný bojový transportér Stryker | Foto: Reuters

Americká armáda se bude přesouvat silnicemi první třídy. Vojáci pojedou maximální rychlostí 50 kilometrů v hodině. Česká armáda podle Maleninského už nyní tipuje místa, kde by mohly hrozit provokace nebo demonstrace.

„Než se dostaneme na dálniční sjezdy, může se stát, že budeme čelit určitým provokacím. My máme ta místa vytipována a v případě, že dostaneme dopředu informaci, máme připravené i objízdné trasy tak, abychom se těmto místům vyhnuli,“ uvedl.

Švejkovská debata

Přesun amerických vojáků je podle Martina Stropnického úkol, který sice Česko neřeší každý den nebo měsíc, ale který není tak výjimečný. Debatu, která se kolem toho v zemi děje, označil za švejkovskou.

„Čelíme dotazům, do jaké míry budou poničeny naše dokonalé silnice,“ naznačil.

„Samozřejmě, že spousta těchto věcí je důležitých a právem lidi zajímá. Na druhou stranu se tady neděje nic mimořádného. Děje se to nejmenší, co můžeme jako spojenci pro své spojence udělat,“ zdůraznil Stropnický.

Přesun amerického vojenského konvoje má podle ministra i ten aspekt, že si občané mohou uvědomit, že Česká republika je fyzicky viditelným a hmatatelným členem aliance a že je to nebude nijak limitovat nebo zásadně omezovat.

„Bylo by od nás naivní předpokládat, že ti, kteří našemu členství v Alianci příliš nepřejí, jistě nepromarní tuto příležitost k nejrůznějším provokacím a ovlivňování veřejného mínění. A to už se děje,“ upozornil Stropnický.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

bre, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme