Armáda vyšle v příštích dvou letech své vojáky do Afghánistánu nebo na Balkán

Čeští vojáci mají v příštích dvou letech působit v misích v Afghánistánu, Mali nebo na Balkáně, plán dnes schválila vláda. Plán nepočítá s účastí české armády v misi OSN na Golanských výšinách na hranicích Izraele a Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační foto)

Čeští vojáci (ilustrační foto) | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

„Mise pro roky 2015 a 2016 je nebojová. Předběžně jsme se zavázali, že se jí zúčastníme a jsem rád, že ji vláda schválila. Nebojová mise bude znamenat především výcvik, ať už jde o piloty vrtulníků, speciální síly nebo zdravotnický personál,“ říká ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO k misi v Afghánistánu.

„Co se týče našich zahraničních misí, tak ten návrh nepředstavuje žádný převrat nebo žádnou zásadní geografickou novinku. Budeme pokračovat v těch misích, kterých jsme účastni teď," poznamenal Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Je evidentní, že kapacity naší armády jsou do značné míry vytíženy právě tím, že Česká republika je aktivní v rámci NATO, je aktivním spojencem, angažujeme se v Afghánistánu," řekl zase premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který zmínil i mise v Mali nebo na Balkáně.

O Golanských výšinách rozhodne OSN

Oba politici také vyjádřili přesvědčení, že by se další dodávky zbraní Kurdům bojujícím v Iráku proti Islámskému státu měly odehrávat na komerční bázi. Prezident Miloš Zeman nedávno hovořil o tom, že by Česko mělo Kurdistán podpořit i zbraněmi vedle munice, kterou již poslalo.

Právě Zeman dlouhodobě podporuje zapojení Čechů v oblasti mezi Sýrií a Izraelem, kde jsou mezinárodní pozorovatelé od roku 1974. Nedávno Zeman ČTK řekl, že by umístění jedné roty v počtu 150 mužů na Golanské výšiny bylo také příspěvkem v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

Kabinet ale právě i kvůli nebezpečí islámských radikálů s českou účastí nepočítá. Podle Stropnického by se ale ještě mohlo rozhodnutí české strany změnit. „Pokud jde o Golanské výšiny, čekáme na rozhodnutí OSN, která má v nejbližších týdnech nově definovat parametry této mise," uvedl ministr.

ČTK, Lenka Jansová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme