Ať je Velký pátek svátek, navrhují lidovci. Velká část poslanců souhlasí

Lidovci navrhnou, aby byl Velký pátek státním svátkem. KDU-ČSL chce sehnat podporu všech stran ve sněmovně. Pro návrh by nejspíš byla většina poslanců ČSSD i ODS, zdrženlivá je KSČM. Podle ostatních je třeba návrh ještě prodiskutovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalování kříže při velkopátečních obřadech

Odhalování kříže při velkopátečních obřadech | Foto: Jana Šustová

„My se trvale k Velkému pátku jako státnímu svátku hlásíme. V mnoha zemích Evropy tímto svátkem je. Zejména v zemích s protestantskou náboženskou tradicí se těší tento den velké pozornosti a je vlastně tím nejdůležitějším svátkem,“ vysvětlil šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Vzhledem k ateistickému profilu naší země to budou pro většinu lidí prostě jen čtyři dny volna,“ namítá místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš. Podle Jiřího Miholy se ale dá chápat volno na Velký pátek i jako prorodinné opatření.

Velký pátek jako svátek u nás skončil v 50. letech. Parlament o zařazení dne ukřižování Ježíše Krista mezi státní svátky jednal už několikrát, zatím bez výsledku.

Velký pátek je státní svátek například v Německu, Rakousku, na Slovensku nebo ve Skandinávii.

S počtem 12 státních svátků je Česko v Evropě zhruba uprostřed. Podle Eurostatu jich má o čtyři více Německo nebo Portugalsko, ve více než 20 případech nechodí do práce Španělé. Naopak méně náboženských nebo civilních svátků má například Nizozemsko.

Státní svátky | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme