AV ČR doporučuje zachování těžebních limitů na severu Čech. Na 20 let nejméně

Prolomení těžebních limitů v severních Čechách by podle Komise pro životní prostředí Akademie věd (AV ČR) výrazně zhoršilo život v kraji. Komise proto doporučuje, aby limity zůstaly zachovány ještě minimálně 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí ve  stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM.

Těžba uhlí ve stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM. | Foto: Radek Luksa

„Představa je v podstatě taková, že aby se uhlí dnes používalo pro topení v elektrárnách a levně se vyvážela elektřina, když jí máme nadbytek, tak že by bylo lepší tyto zásoby uchovat do doby, kdy bude další technologický pokrok a spíš bude potom uhlí využíváno v ušlechtilé chemii,“ vysvětluje Radim Šrám, předseda Komise pro životní prostředí AV ČR.

Prolomení těžebních limitů by podle něj nepříjemně zasáhlo do života mnoha obyvatel. Narostl by například počet onemocnění dýchacích cest, zejména u dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice prolomení těžebních limitů na severu Čech mluvil Radim Šrám, předseda komise pro životní prostředí AV ČR

„Měli bychom být rádi, že se obyvatelé v těchto oblastech aklimatizovali – jedná o oblasti, které byly po roce 1945 vysídleny. A dneska s nimi zase hýbat, to na ně bude velmi negativně působit i po psychické stránce,“ upozorňuje Šrám.

„Důsledky jsou velmi dlouhodobé. Musíte očekávat, že takové změny se budou projevovat zvýšením například kardiovaskulární nemocnosti a posléze i úmrtnosti,“ dodává.

Nedávná studie Centra pro životní prostředí Univerzity Karlovy podle něj navíc prokázala, že kdyby se do ceny uhlí započítávaly také výdaje související se zhoršeným zdravotním stavem populace, těžba by se ani nevyplatila.

Stovky horníků demonstrovaly v Praze za úplné prolomení těžebních limitů

Číst článek

Za prolomení těžebních limitů v severních Čechách dnes v Praze před ministerstvem průmyslu demonstrovalo přes 600 horníků a zaměstnanců těžebních společností.

„Každý soudný člověk to musí říct, to je přece jasné – pokud se neprolomí limity, tak tady můžeme vyfasovat pistole a můžeme jít,“ prohlásila jedna z protestujících.

Proti jsou ale obyvatelé Horního Jiřetína, kteří by kvůli další těžbě přišli o domov. „Už jsem byla vystěhována ze dvou vesnic. První byla Hrdlovka, druhý byl Jenišův Újezd. A já v 70 letech se mám zase někam stěhovat? Co s námi bude?“ strachuje se starší žena. Vláda bude rozhodovat do několika týdnů.

Před MPO v Praze demonstrovaly stovky horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme