Až dva tisíce učitelů by od ledna mohly ztratit práci, kvůli nedostatečné kvalifikaci

Na českých školách mohou od ledna učit jen kvalifikovaní kantoři, nařizuje to zákon o pedagogických pracovnících. Odbornost si nemusí dodělávat pouze učitelé, kterým je více než 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi. Podle odhadů ministerstva školství proto bude muset ze škol odejít zhruba 2 tisíce učitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Učím tady přírodopis, tělocvik, částečně mám i zeměpis. Mám vystudovanou přírodovědu s tím, že jsem vystudoval i přírodovědný gympl. S novým zákonem přišla nutnost dodělat si pedagogické minimum,“ popisuje Robert Chott, učitel pražské Základní školy Na Smetance.

Stejně jako řada jeho kolegů musel začít studovat, aby nepřišel o práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli novému zákonu o pedagogických pracovnících může od ledna skončit bez práce až dva tisíce učitelů

„Je to formou víkendu jednou za čtrnáct dnů, za tři týdny. Intenzita je nižší, ale o to náročnější je pak dělání zkoušek, člověk na ně v běžném životě nemá tolik času,“ dodává.

Pedagogické minimum získá Robert Chott až po dvou letech. Podobně si odbornost dodělávají i další dva jeho kolegové.

Podle ředitelky Základní školy Na Smetance Hany Vítové by ale každý ředitel měl mít právo, vybrat si do svého týmu kantora podle vlastního uvážení. Ne každý absolvent pedagogické fakulty totiž nakonec zvládne učit.

Od prvního ledna nesmí na školách pracovat lidé bez pedagogického vzdělání nebo odborné kvalifikace, vysvětluje mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

„Třeba učitel na druhém stupni, který teď učil na druhém stupni a nemá pro to odbornou kvalifikaci, nemůže už na druhém stupni učit a musel do konce prosince zahájit studium.“

Výjimky ze zákona

Povinné vzdělání ale neplatí pro všechny učitele, zákon připouští i několik výjimek.

„Pro ty, kteří dosáhli věku 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi. Pak je tam další výjimka pro trenéry, ti mohou na škole zůstat v případě, že mají poloviční úvazek,“ dodává Bílá.

Ředitelé si sice mohou nechat ve škole i učitele, který nemá odbornost a ani nezačal studovat, ale jen do té doby, než za něj najdou kvalifikovanou náhradu.

„Což znamená, že v době, kdy zákon začne platit, musí de facto vypsat výběrové řízení, nebo se zeptat na úřadu práce, zda tam není za učitele náhrada. Pokud náhradu nesežene, může v práci učitel zůstat,“ uvádí Klára Bílá.

Podle statistik ministerstva školství je v České republice více než 145 tisíc učitelů. Z toho 17 tisíc nemá kvalifikaci. Podle předběžných odhadů úřadu pak ze škol bude muset odejít zhruba 2 tisíce kantorů.

Petra Benešová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme