Babiš chce referendum o přijetí eura v Česku. Podle Sobotky současná vláda nerozhodne

O zavedení eura v České republice by občané měli hlasovat v referendu. Po schůzce v Lánech o společné evropské měně to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Hlasování o euru, jehož výsledek nemá být závazný, by rád spojil s volbami v roce 2017. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale uvedl, že nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude. Není tedy podle něj o čem dělat referendum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman do Lán pozval vedle Babiše a Sobotky také guvernéra České národní banky Miroslava Singera nebo a člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka.

Podle ministra financí se účastníci schůzky shodli na tom, že společnost nemá dostatek informací o tom, co by euro v Česku znamenalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Lánech o společné evropské měně sledovala reportérka Zuzana Petráňová

"Veřejnost není dostatečně informovaná o pozitivech a negativech vstupu do eurozóny. Takže bychom měli více sdělovat veřejnosti podrobné informace ohledně pozitiv a negativ. Myslím si, že by bylo dobré udělat kontrolní lidové referendum, například v rámci voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Aby se občané na základě informací, které dostanou, nějak vyjádřili," řekl Babiš a zdůraznil, že výsledky referenda by podle něj neměly být závazné.

Babiš není stoupencem rychlého přijetí eura. Dodal, že česká ekonomika ještě není na vstup eurozóny připravená a že trvá nejistota ohledně situace v Řecku.

Obdobně se po skončení schůzky vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Účastníci nedělního setkání v Lánech se shodli, že je třeba veřejnosti aktivně vysvětlovat plusy i negativa vstupu ČR do eurozóny," uvedl na Twitteru.

Premiér Sobotka po téměř čtyřhodinové schůzce u prezidenta řekl, že přínosy přijetí eura pro stabilitu, zaměstnanost a konkurenceschopnost České republiky převažují nad negativy. Také podle Sobotky by se mělo v Česku více mluvit o přínosech tohoto kroku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: ČTK

Později také před novináři prohlásil, že nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude. "V koaliční smlouvě je řečeno, že koalice nebude stanovovat termín přijetí eura. Dnešní diskuse znovu potvrdila, že není reálné, aby se v rámci stávající koalice našla shoda na stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny," uvedl Sobotka.

Připomněl, že Česko se k přijetí eura zavázalo svým vstupem do EU a podpisem příslušné smlouvy. Jediné, o čem by tak podle premiéra mohli lidé v referendu hlasovat, by bylo konkrétní datum vstupu Česka do eurozóny. To by ale podle něj byla věc až další vlády.

KDU-ČSL a TOP 09 referendum odmítají, ODS a KSČM ho vítají

Nezávazné referendum kritizuje i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj je to plýtvání penězi.

„Už referendum, které bylo o vstupu do Evropské unie, proběhlo včetně přístupu do eurozóny, a já si myslím, že není možné volit alibismus a že za svoje rozhodnutí má nést politická reprezentace odpovědnost,“ míní Bělobrádek.

Návrh Andreje Babiše zásadně odmítá také bývalý ministr financí a první místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. O přijetí eura má podle něj rozhodnout vláda.

„Vstup do eurozóny je typické politické strategické rozhodnutí. Schovávat se přitom za referendum je jenom znak alibismu a populismu,“ podotkl Kalousek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip by referendum naopak přivítal. Lidové hlasování o přijetí eura má totiž v programu i jeho strana. „Já k tomu mám jedinou odpověď, že jsem rád, že bude plint program KSČM, který jsme ohlásili už ve volbách,“ řekl.

Rovněž místopředseda ODS Martin Novotný s tímto referendem souhlasí. Euro ale jeho strana v blízkých letech v Česku nechce.

„My nevyvoláváme v tuto chvíli takové referendum ani jeho časování na ten rok, který zmiňuje pan Babiš, na druhé straně ale kdyby vůbec někdo Českou republiku hnal do dobrodružství přijetí eura, tak bychom rozhodně trvali na tom, aby to bylo podmíněné referendem,“ řekl Novotný.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme