Babiš po schůzce s prezidentem oznámil rekordní přebytek rozpočtu ke konci července

Přebytek státního rozpočtu ke konci července by měl být rekordní. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO to odhaduje na 73 až 75 miliard korun. S prezidentem Milošem Zemanem pak dnes v Lánech rozebíral také rozpočet na rok 2017 a znovu se pustil do sporu s ministrem vnitra Chovancem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Babiš z hnutí ANO meziroční zlepšení rozpočtové situace připisuje lepšímu výběru peněz do veřejných rozpočtů, proti loňsku se podle něj vybralo o 33 miliard korun víc, z toho 10 miliard přibylo díky zvýšení výběru daně z přidané hodnoty po zavedení kontrolního hlášení.

Jednotliví ministři pak požadují po šéfovi financí více peněz pro své resorty. Dnes ale ministr financí zopakoval, že nemůže vyhovět všem „Největší požadavky, které zůstávají, jsou z dopravy. Skutečně potřebujeme zrychlit výstavbu dopravní infrastruktury:“

„Chtěli bychom najít prostředky na obnovu kulturních památek, problémem jsou obnovitelné zdroje. A chceme také najít peníze pro vysoké školy,“ řekl Babiš. Na letošní rok je rozpočet sestaven se schodkem 70 miliard korun.

Pro návrh rozpočtu na příští rok počítá předseda hnutí ANO se schodkem 60 miliard korun. Vláda ho musí schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Ministr financí na schůzce v Lánech diskutoval s prezidentem i další témata. Po schůzce vyzval k urychlené novele služebního zákona a odmítl požadavek ministra vnitra Chovance z ČSSD na 3 miliardy korun.

„Nemyslím si, že když zvětšíme počet policistů v ulicích, budeme tím bojovat proti terorismu. Myslím, že proti terorismu se má bojovat přes rozvědky a tajné služby," řekl Babiš.

Ministr vnitra na vicepremiérova slova reagoval na svém twitterovém účtu. „Opravdu budeme vést ohledně terorismu politické boje uvnitř vlády? Snaha oslabit policii je pro ANO zjevně tou největší prioritou,“ postěžoval si Milan Chovanec z ČSSD s tím, že požadované 3 miliardy korun byly určeny zejména na technické vybavení.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme