Během Noci kostelů je přístupných téměř 1500 církevních památek v celém Česku

Do sedmého ročníku Noci kostelů se zapojí bezmála 1500 kostelů, kaplí a modliteben. Své brány otevřou výjimečně i po setmění. Tradiční akce se snaží představit návštěvníkům církevní památky a na mnoha místech také nabídnout spojení neopakovatelné architektury s kulturním programem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noc kostelů 2012 na Vyšehradě s prohlídkou presbytáře a hlavní chrámové lodi

Noc kostelů 2012 na Vyšehradě s prohlídkou presbytáře a hlavní chrámové lodi | Foto: Adriana Krobová

Minulý rok se vydalo v Noc kostelů do tuzemských svatostánků skoro půl milionu lidí. Co je nejvíce zajímá, vysvětlil biskupský vikář pro pastoraci, Michal Němeček.

„Především je zajímá návštěva prostor, do kterých běžně nevstupují. Často také nejsou běžně přístupné, třeba jen na bohoslužby, někdy jen jednou za půl roku. Lidé především chtějí vidět samotný prostor chrámů a modliteben,“ řekl Michal Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Noci kostelů se letos zapojí bezmála 1500 svatostánků. Podle biskupského vikáře pro pastoraci Michala Němečka lidé chtějí vidět hlavně prostory chrámů

„Například v bazilice svaté Markéty v Praze na Břevnově můžu doporučit myslím velice zajímavý program od půl deváté, kde bude prezentovaná Popelka Nazaretská. Je to vlastně zhudebněné básnické dílo. Nebo mohou dorazit na Malou Stranu do kláštera augustiniánů, kde bude možné účastnit se hry,“ doporučil Němeček.

Podle něj se někteří lidé, kteří během Noci kostelů svatostánky navštíví, poté vrací, aby v kostelech měli třeba svatbu nebo tam prožili nějaký další významný okamžik života.

Do kostelů po celé republice každoročně přicházejí nejen věřící. I pro ty ale může být setmělý prostor s výkladem o symbolice na kostelních zdech něčím novým.

Noc kostelů hostil i kutnohorský světoznámý chrám svaté Barbory | Foto: Michal Trnka

„I mnozí lidé, kteří to berou, že to znají, najednou byli překvapeni hloubkou symboliky, která se k těm věcem vztahuje, kterou není možné vysvětlovat každou neděli. Noc kostelů je dobrou příležitostí k tomu, aby se posvítilo na tyto, řekl bych, jednotlivosti,“ vysvětlil brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Kostel sv. Václava v Mikulově | Foto: ČTK

Velký zájem o Noc kostelů mají lidé tradičně třeba v historické Kutné Hoře. Od 19 hodin tam bude přístupný například světoznámý chrám svaté Barbory. Průvodci chystají netradiční prohlídku pod klenbami katedrály i varhanní koncert.

Kostel sv. Václava v Mikulově | Foto: ČTK

Prohlédnout si návštěvníci mohou také kapli svatého Václava ve Vlašském dvoře, který býval slavnou královskou mincovnou.

Kostel svatého Jakuba pak ve 20 hodin rozezní divadelní představení Oskar a růžová paní na motivy románu Eric-Emmanuela Schmitta.

Římskokatolický farní kostel svatého Mikuláše v Lounech | Foto: ČTK

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme