Během protiislámských demonstrací policie udělala jen drobné chyby, říká ministr Chovanec

Policie zvládla svou práci při sobotních demonstracích proti islámu, které se konaly před více než 14 dny. Takové jsou závěry vyšetřování GIBS, které zadal ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD policejnímu prezidentovi. Další podrobnosti prý zveřejní v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Akce maskovaných výtržníků, proti nimž policisté nezakročili, byla podle Chovance nejspíš cílenou provokací.

"Výsledky pro policii nejsou negativní. Jsou tam některé drobné excesy, které popíšeme. V konci konců lze říct, že policie to zvládla," uvedl Chovanec.

Demonstrace odpůrců islámu i zastánců uprchlíků byly v Praze první únorovou sobotu. Policie čelila kritice třeba za to, že nezasáhla proti maskovaným výtržníkům, kteří napadali v centru metropole průvod levicových aktivistů.

Na sociálních sítích i jinde se pak objevilo podezření, že mezi muži se zakrytými tvářemi byli samotní policisté, nebo že policista výtržnickou skupinu řídil.

"Budeme schopni pravděpodobně doložit, že jde o cílenou provokaci, ne ze strany policie, ale někoho úplně jiného," uvedl Chovanec.

Postup policie po demonstracích kritizoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán za ANO. Poukazoval mimo jiné na to, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej ani zbraň. Po demonstracích uvedl, že policie selhala, když proti maskovaným výtržníkům nezasáhla. Dodal, že by se měla vyvodit odpovědnost velitelů zásahu.

Policejní zásah na Hradčanském náměstí v Praze, kde se dnes konala hlavní demonstrace proti islámu | Foto: Filip Jandourek

Chovanec podrobnosti k prověřování nechtěl dnes uvést. Výsledky, s nimiž se seznámí i členové vlády a Parlament, zveřejní v pondělí dopoledne. Tiskové konference se má zúčastnit i Pelikán.

Podle ministra vnitra se zatím nepodařilo najít policistu, na jehož postup si stěžovali pracovníci Českého rozhlasu. Podle nich jim příslušník odmítl pomoci, když demonstranti napadali jejich přenosový vůz.

"Bohužel se nepovedlo ztotožnit osobu u vozu Českého rozhlasu... Udělali jsme maximum pro to, abychom toho policistu našli, který se měl takto chovat. Uvidíme, jestli se to povede ještě do pondělka," dodal Chovanec.

Za příslušníky, kteří dohlíželi na shromáždění a průvody, se krátce po akcích postavilo policejní prezídium. Podle něj policisté dokázali udržet veřejný pořádek i přes složitou situaci a střety demonstrantů s různými názory a postupovali profesionálně.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme