Bělá-Jezová není mučírna, řekl Chovanec a ukázal zařízení velvyslancům

Do záchytného zařízení pro migranty v Bělé-Jezové se dnes vypravili spolu s ministrem vnitra a ministryní práce taky velvyslanci některých evropských zemí i vybraní novináři. Ještě před prohlídkou uvedl Milan Chovanec (ČSSD), že tento tábor není mučírna. Navzdory kritice ombudsmanky Anny Šabatové i vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, kteří upozorňovali na špatné životní podmínky, jimiž prý trpí hlavně děti migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Milan Chovanec (uprostřed) a ministryně Michaela Marksová (uprostřed vpravo) si prohlédli zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku

Ministr Milan Chovanec (uprostřed) a ministryně Michaela Marksová (uprostřed vpravo) si prohlédli zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku | Zdroj: ČTK

Na místě byli velvyslanci zemí, jako je třeba Finsko a Belgie. Britská velvyslankyně Jan Thompsonová pak říkala, že situace je přiměřeně dobrá a Česká republika dělá, co může.

Ministr vnitra Milan Chovanec bude do detenčního zařízení investovat další peníze na vybavení. Pravidelně pak bude do tábora zvát politiky a novináře.

Jako naprosto normální zhodnotila situaci v Bělé-Jezové i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu velvyslanců v Bělé-Jezové sledoval reportér Radek Duchoň a mluvila o ní i ministryně Michaela Marksová (ČSSD)

„Samozřejmě, jedná se o zařízení, kde jsou lidé zadržováni v souladu s českými zákony. Nicméně teď, poté, co tam zůstaly pouze rodiny s dětmi, byla možnost podmínky zlepšit. I já souhlasím s tím, že jsou naprosto přiměřené,“ zdůraznila ve vysílání Českého rozhlasu Marksová.

Jak také řekla, je potřeba poděkovat i tamnímu personálu, protože ani pro ně nejsou pracovní a platové podmínky lehké.

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku (na snímku z 5. listopadu 2015) | Foto: ČTK

Michaela Marksová současně připomněla, že zástupci jejího resortu jsou v pracovní skupině s ministerstvem vnitra.

„Diskutují se tam i takové detaily, jestli je dostatek personálu, který dokáže poskytnout dětem i nějakou odbornou psychologickou pomoc, protože se určitě často jedná o děti, které byly svědkem válečných scén.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S migranty i zaměstnanci v Bělé-Jezové mluvil reportér Radek Duchoň

„Mluvili jsme s lékařkou, která se stará o děti do 19 let přímo v zařízení. Ta říkala, že nikdy nezaznamenala žádná zranění, které by svědčila o tom, že by děti fyzicky prošly válečným konfliktem,“ poznamenala ministryně Marksová.

Podmínky v detenčních zařízeních před časem kritizovala třeba ombudsmanka Anna Šabatová. Řekla například, že děti uprchlíků tam žijí hůř než čeští vězni.

„Jsem přesvědčen, že i za mimořádných podmínek jsme všem umístěným cizincům poskytli základní potřeby. A určitě zásadně nesouhlasím s tím, že by došlo k nějakému ponižování či týrání umístěných osob,“ reagoval dnes ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.

Ombudsmanka se s ministrem vnitra znovu sejde

„Měla jsem schůzku s ministrem Chovancem týden poté, co jsem vydala svou zprávu a máme domluvenou další schůzku na 12. listopadu,“ řekla dnes pro Český rozhlas ombudsmanka Anna Šabatová.

Připomněla, že od doby její návštěvy v Bělé-Jezové se tam počet migrantů výrazně snížil. „Je jich tam desetkrát méně. To vytváří kvalitativně jinou situaci,“ připustila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kritiku jsem primárně směřovala vůči managementu, nikoli vůči zaměstnancům, řekla ČRo ombudsmanka Anna Šabatová

Jak Šabatová poznamenala, sama má řadu poznatků, že se tam některé věci zlepšily. „Ale nemohu vydávat nějaké závazné vyjádření, dokud se o tom nepřesvědčím sama vlastním šetřením. To je mojí povinností. Nemohu dávat zprostředkované informace.“

Ombudsmanka také pochválila práci tamního personálu. „Mám to ocenění ve vlastní zprávě.“ Problém byl podle ní v tom, že v době její návštěvy tam bylo 147 dětí a nebylo v silách personálu poskytnout odpovídající služby.

„To samozřejmě nebyla vina pracovníků, ale organizace práce. Já jsem tu kritiku také primárně směřovala vůči managementu, nikoli vůči zaměstnancům,“ uvedla ve vysílání Českého rozhlasu ombudsmanka Anna Šabatová.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

ČRo, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme