Berdych může jít po 11 letech vězení na svobodu. Podle znalce se poučil

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes propustil podmínečně z vězení Davida Berdycha odsouzeného na 15 let za loupeže a únosy. Odpykal si přes 11 let. Soud dále stanovil sedmiletý dohled probačního úřadu. Rozhodnutí je pravomocné, žalobce proti němu nepodal stížnost. Berdych si vyslechl rozhodnutí v doprovodu eskorty. Trest si odpykává v ruzyňské věznici, ze které by ho podle jeho advokáta měli propustit kolem 15. hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Berdych prozatím naposledy v poutech před soudem

David Berdych prozatím naposledy v poutech před soudem | Zdroj: ČTK

Z jeho propuštění nemá podle svých dřívějších slov obavy ani policistka Helena Kahnová, která se v 90. letech podílela na odhalení skupiny.

„Už nemám obavy z pomsty Berdycha ani kohokoli jiného. Doufám, že se ve vězení chovali slušně a až budou propuštěni, tak v tom budou pokračovat,“ říká Kahnová.

Berdychův právník Jaroslav Ortman upozorňuje, že se jeho klient za mřížemi poučil:

„Přijel znalec, který ve shodě s předchozími znalci říká, že resocializace Davida Berdycha je nejen možná, ale na 99 procent naprosto předvídaná.“

Berdych tvrdí, že se napravil, má případně zajištěnou práci i bydlení. Žádost posuzoval soud už loni, tehdy mu ale nevyhověl. Odvolací senát však rozsudek zrušil.

Takzvaný Berdychův gang od druhé poloviny devadesátých let do roku 2004 loupil, unášel lidi a vydíral je. Trestnou činností se členové skupiny údajně obohatili až o sto milionů korun. Berdych byl posledním členem uskupení, který zůstával za mřížemi.

Kauza Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme