Bezmocná policie. Na exzemanovce už dva měsíce čeká před pokojem, aby ho odvezla do vězení

Bývalý zemanovec Vladislav Jarošek našel skulinu v trestním řádu, díky níž se již dva měsíce úspěšně vyhýbá návratu do vězení. Soud 20. června vydal příkaz k nástupu za mříže a k Jaroškově dodání do vězení, přesto tam dodnes lihovarník odsouzený za sedmdesátimilionový podvod není. Místo toho leží v nemocnici, kde ho nepřetržitě musí hlídat policisté. Zadržet ho ale nemohou a nikdo neví, jak dlouho ještě patová situace potrvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

Podnikatel leží na kardiologickém oddělení olomoucké fakultní nemocnice. Od návratu do vězení ho dělí jediný podpis, který potvrdí, že je schopen převozu do vězení. „Vzhledem k tomu, že ošetřující lékař stále nesouhlasí s převozem do vazební věznice, nepřetržitě dál provádíme střežení muže, na kterého byl soudem vydán příkaz k dodání do výkonu trestu,“ uvedla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.

Výkon trestu ve vězení?

Jarošek přitom evidentně zamotal hlavu i samotnému Krajskému soudu v Brně, který příkaz k návratu do vězení vydal. „V současné době vykonává trest odnětí svobody ve fakultní nemocnici z důvodu jeho zdravotního stavu,“ uvedla jeho mluvčí Simona Tesařová. Jenže v brněnské věznici takovou informaci označili za nesmysl, o Jaroškovi totiž nemají žádné aktuální informace.

Lihovarník se tak ocitl v jakémsi vakuu: i přes soudní příkaz si neodpykává trest a zároveň není zadržený. Policistům nezbývá nic jiného než čekat, až lékař svolí k Jaroškově propuštění. Pak ho teprve mohou zatknout a převézt do vězení. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, pomalu jim dochází trpělivost. Hlídání Jaroškova pokoje jim totiž blokuje pracovní síly a stojí peníze navíc.

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šesti let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu. „Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol,“ napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Lékařská komise vězeňské služby přitom konstatovala, že Jaroškův zdravotní stav není tak vážný, aby se o něj za mřížemi nemohli postarat. Ostatně kvůli tomu soud rozhodl, že má pokračovat ve výkonu trestu. Co se tedy změnilo a proč najednou nemůže fakultní nemocnici opustit? Její mluvčí Egon Havrlant to odmítá říct.

Co mu je? Neřekneme

„Jedná se o informace získané při výkonu a poskytování zdravotnických služeb a podle zákona o zdravotnických službách jsme vázáni povinnou mlčenlivostí,“ zopakoval. Zároveň odmítl jakékoliv podezření, že nemocnice úmyslně brání Jaroškově návratu do vězeňské cely.

„Musíme se ohradit, že bychom jakéhokoliv pacienta přijali do naší péče nebo jej ponechali v naší péči déle, než by skutečně vyžadoval jeho zdravotní stav. Takový postup by byl nepřípustný a jsme přesvědčeni, že naši zdravotníci jsou profesionálové a podobné praktiky jsou jim naprosto cizí,“ brání se Havrlant.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se chtěl soudu zeptat, zda se bude situací kolem Jaroška zabývat, v pátek však jeho mluvčí na dotazy nereagovala.

Odsouzený podnikatel z jihomoravských Mutěnic se snaží vyhnout pobytu za mřížemi opakovaně. Tři čtvrtě roku se například skrýval na Slovensku, kde ho nakonec v březnu 2014 zadržela policie. Jarošek se dokonce obrátil na prezidenta Miloše Zemana se žádostí o milost, ale neuspěl, i když se prezident nezvykle jeho případem zabýval.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme