Bezpečnost na silnicích ohlídají o Velikonocích tři tisícovky policistů

Policie připravila na velikonoční víkend rozsáhlou bezpečnostní akci. Od pátku do pondělí budou podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha řidiče hlídat tisíce policistů s veškerou dostupnou technikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot)

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Policisté se zaměří hlavně na silniční tahy a kritická místa. Budou kontrolovat plynulost provozu, dodržování pravidel a především to, jestli řidiči nepožili alkohol nebo drogy.

„Vycházíme-li ze zkušeností z minulých let, můžeme říct, že za celý víkend bude nasazeno zhruba tři tisíce policistů. Počítáme i s tím, že nasadíme techniku, kterou máme, jak policejních motorkářů, tak našich speciálních upravených vozidel, tedy autotýmů, a využijeme i leteckou službu,“ uvedl Lerch.

Velikonoce jsou podle něj z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu, kterému předcházejí dva dny školních prázdnin, cestují častěji, a to i na dlouhé vzdálenosti.

Na silnice se vydávají rovněž sváteční řidiči, motorkáři a cyklisté, rizikový bývá i zvýšený pohyb chodců a fakt, že tradiční koledu mnozí dospělí spojují s konzumací alkoholu.

Během loňských Velikonoc se podle policejních statistik stalo 821 nehod, z toho u 67 případů hrál roli alkohol. Zemřeli čtyři lidé. O svátcích roku 2013 se stalo 777 nehod, které nepřežili tři lidé. Ještě tragičtější byla bilance Velikonoc například v roce 2009, kdy bylo 15 obětí dopravních nehod.

Od počátku roku zemřelo při nehodách 119 lidí

Policisté se budou nejen o nadcházejícím víkendu pomocí represivních i preventivních akcí snažit zvrátit zatím nepříznivý trend letošního roku. Za uplynulé tři měsíce zahynulo při dopravních nehodách 119 lidí, což je o tři více než ve stejném období loňského roku.

„Nárůst byl způsoben tím, že právě klimatické podmínky způsobovaly i pohyb méně chráněných účastníků silničního provozu. Měli jsme bohužel dvě tragické nehody motorkářů, které pro toto období nebývají typické, a zaznamenali jsme také dopravní nehody, při kterých zemřelo více osob,“ doplnil šéf dopravní policie.

Petr Jansa, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme