Bioodpad na skládky nepatří, nařizuje od ledna nová vyhláška

Speciální popelnice na bioodpad by lidé od ledna měli najít i tam, kde dosud nebyly. Zodpovědné jsou za to obce a města. Povinnost vyhazovat rostlinné zbytky ze zahrad a domácností zvlášť zavádí od Nového roku vyhláška ministerstva životního prostředí. Měla by ulevit skládkám směsného odpadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka komunálního odpadu

Skládka komunálního odpadu | Foto: Fotobanka PhotoRack

Až 40 procent z toho, co běžně vyhodíme do koše, tvoří právě bioodpad. Jsou to třeba slupky z ovoce a zeleniny, čajové lístky, kávová sedlina, ale třeba i tráva nebo větve.

Tohle všechno by nově lidé do běžného směsného odpadu házet neměli. Vyhláška ministerstva životního prostředí ukládá obcím povinnost zajistit třídění bioodpadu.

„Těch možností je několik, buď skrze sběrné dvory, sběrné nádoby, svoz do bioplynových stanic, popřípadě pytlový sběr, nebo kompostárna,“ vysvětluje Petra Roubíčková z ministerstva životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké výhody přinese občanům Česka povinné třídění bioodpadu? Zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Podle ní mají obce velkou volnost v tom, jakým způsobem chtějí rostlinný bioodpad třídit:

„Mají možnost si samy určit, která možnost je pro ně nejlevnější a nejefektivnější tak, aby vyšly vstříc nejen občanům, ale i místním podmínkám.“

Nerudovská otázka „kam s ním?“ se ale tak trochu týká i kompostu, který díky třídění vznikne. Nejjednodušší řešení by bylo vrátit ho zpět do půdy jako přírodní hnojivo. S tím výhledově počítá i resort zemědělství.

„Také očekáváme, že ze strany zemědělců bude o kompost zájem, ale konkrétní motivační opatření pro podporu využití kompostu budeme řešit s ministerstvem životního prostředí v průběhu roku 2015,“ říká Hynek Jordán z ministerstva zemědělství.

Rostlinné zbytky se hodí

Nezávisle na obcích mohou třídit i sami občané. Už několik let má za dveřmi svého pražského bytu malý kompostér se žížalami i Lucie Matoušková Lankašová. Mimo kvalitního kompostu tak získává i tekuté hnojivo, takzvaný worm tea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhody třídění bioodpadu popsal Tomáš Hodek z občanského sdružení Ekodomov

„Zavírám to do lahví, dá se to normálně skladovat, nesmrdí to. Přátelům to dávám jako dárek,“ popisuje.

S kompostováním bioodpadu nezaháleli ani na Jablonecku, třeba ve Smržovce měli připravené kompostéry pro občany už na podzim.

„Docela nás překvapil zájem lidí, všech 265 kompostérů našlo svého uživatele,“ uvádí starosta Smržovky za ODS Marek Hotovec.

Velkou výhodou kompostování je i to, že lidé si tak mohou sami snížit náklady na odpad - jednoduše toho vyhodí méně. Rostlinným zbytkům to navíc v neodvětrávaném koši vůbec nesvědčí.

„Pokud tomu dáte odpovídající prostředí, tak snížíte zápach, snížíte tvorbu plísní a dalších negativních věcí, které vlastně souvisejí s tím, že jsou organické zbytky ve směsném komunálním odpadu,“ upozorňuje Tomáš Hodek z občanského sdružení Ekodomov.

V případě že by kontroloři z inspekce životního prostředí zjistili, že se třídění bioodpadu někde vyhýbají, můžou za to uložit až milionovou pokutu.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Eva Rajlichová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme