Blok proti islámu se rozpadl. Konvička hned založil novou iniciativu

Celostátní sněm dnes na jednání v Praze rozpustil extremistické hnutí Blok proti islámu (BPI). Předseda rozpadlého bloku Martin Konvička hned založil spolek nazvaný Iniciativa Martina Konvičky. Ve volbách chce prý podpořit vznikající stranu Alternativa pro ČR. Část delegátů se domnívá, že za rozpuštěním hnutí stojí snaha vyhnout se placení smluvní pokuty. Podle Konvičky je ale důvod jiný, jméno Blok proti islámu prý bylo příliš poškozeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička | Zdroj: ČTK

„Usnášeníschopná většina sněmu rozhodla, že jméno je příliš poškozené a má negativní konotace. Nyní zakládáme novou iniciativu, kam už kariéristy a intrikány nepustíme,“ řekl Českému rozhlasu předseda nyní již rozpuštěného hnutí Blok proti islámu Martin Konvička.

Sněm ještě dopoledne opustila skupina delegátů, která si stěžovala na „bolševické praktiky" a manipulace při vstupu na jednání.

„Už u prezence nevpustili některé delegáty, svévolně vyměnili delegáty za náhradníky. Včera v 18 hodin nepřipustili na sněm delegáty z Libereckého kraje. Potkával jsem lidi, které jsem neviděl už léta," řekl ČTK místopředseda pražské divize Bloku proti islámu Radek Nováček.

Sjezd podle něj připomínal „bolševické schůze ze začátku 70. let". Konvička ale manipulace odmítl a jejich původce označil za notorické lháře. Členové skupiny, kteří jednání opustili, chtějí prý pokračovat ve spolupráci se sněmovní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice.

Spor o smluvní pokutu

Skupina těchto delegátů považuje rozpuštění bloku za součást plánu, kterým se chtějí Konvička a místopředseda Petr Hampl vyhnout placení smluvní pokuty.

Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. V případě odstoupení měla BPI hrozit smluvní pokuta až 60 milionů korun.

Podle informací ČTK tato částka vycházela z předpokládaných nákladů na volby v tomto a příštím roce, reálná sankce je proto nižší a odpovídá už jen vynaloženým nákladům. Hnutí Úsvit - Národní koalice tak nyní požaduje po Bloku proti islámu zhruba 9,5 milionu korun. Peněz se prý bude dál domáhat i po rozpuštění bloku.

„Už jenom z principu budeme požadovat, aby se k tomu pánové postavili zodpovědně. Budeme chtít, aby byla celá věc dotažena do konce,“ řekl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Konvička se případnému střetu nebrání: „Pokud se ta strana domnívá, že byla poškozena, nechť se brání soudně. Věřím, že to bude pro celou tuto zemi obrovská taškařice.“

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme