Bradáčová navrhuje vazbu pro dva obviněné v kauze vynášení informací z policejních spisů

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vazbu pro dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení. Třetí obviněný byl podle ní propuštěn na svobodu. Soud musí o návrhu na vzetí do vazby rozhodnout do 24 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přijala pozvání do studia Radiožurnálu

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přijala pozvání do studia Radiožurnálu | Foto: Matěj Pálka

Trojici obviněných zadrželi ve středu kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Podle médií jde o detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba, expolicistu Igora Gáboríka a celníka Pavla Šímu, který je postavený mimo službu. U celníků pracoval jako specialista na podvody a nelegální obchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ve vysílání Českého rozhlasu Plus

Obviněni jsou ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a neoprávněného přístupu k informacím. Bradáčová chce obviněné poslat do vazby, protože se obává, že by ovlivňovali svědky.

„Já se k identifikaci osob obecně vyjádřit nemohu. Mohu vám pouze říci, že se jedná o dvě osoby ze tří zadržených osob,“ komentovala žalobkyně.

Pro Český rozhlas Bradáčová potvrdila, že na případ policisty navedlo dřívější vyšetřování kolem soudce Ondřeje Havlína.

„Mohu potvrdit, že tato trestní věc, které se právě řeší, byla vyloučena z věci již dnes odsouzeného soudce obvodního soudu pro Prahu 2 doktora Havlína.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Členové sněmovního výboru pro policii Jeroným Tejc a Marek Benda v Publicistice ČRo

Detektivové ÚOOZ ve středu spustili akci mířící do vnitřních struktur policie. Provedli domovní prohlídky na desítkách míst v Česku a zadrželi několik osob.

Policie podle Bradáčové pracovala na případu tři roky. Začala se jím zabývat v říjnu 2013 a o rok později bylo vyšetřování delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD připomněl, že spolu s olomouckou korupční kauzou Vidkun jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který neřešila GIBS. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale jakékoliv pochybení odmítá a vysvětluje, proč vyšetřování vedl právě protimafiánský útvar.

„Já nejsem podřízenou pana ministra vnitra a trestní řád mi neukládá, ale ani neumožňuje, sdělovat panu ministru vnitra žádné informace. Pokud kriminalisté téměř více než rok a půl pracují na konkrétním případu, tak jim nemůžete tuto věc odejmout a dát ji zcela novým lidem, protože byste prostě důkazy v prostředí ztratili,“ uvedla.

ČRo, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme