Brambůrky či sladkosti lze zatím ve školách prodávat dál. Chybí vyhláška

I v září si žáci základních a středních škol budou zřejmě moci koupit ve školním automatu chipsy nebo sladkosti. Novela školského zákona sice počítá na školách s omezením nabídky potravin, které by děti neměly ve velkém jíst, vyhláška, která říká, jaké jídlo a pití to konkrétně bude, však zatím chybí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chipsy (ilustr. obr.)

Chipsy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Novela školského zákona, která říká, že nabídka bufetů a automatů se bude regulovat, platí od srpna. Počítá s tím, že některé výrobky se nebudou ve školách prodávat ani na ně nebude povolená reklama.

Které přesně to budou, ovšem musí určit až prováděcí vyhláška, na jejíž podobě se budou muset shodnout ministerstva školství a zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak je to s plánovaným omezením nabídky školních automatů, natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Po schválení návrhu vyhlášky budou muset zajistit ředitelé škol a školských zařízení požadavky stanovené touto vyhláškou ve spolupráci s provozovateli doplňkového prodeje. Ty budou muset sortiment nabízených potravin přizpůsobit požadavkům vyhlášky,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková.

Jenže vyhláška zatím chybí a není jasný ani přesný termín, kdy bude hotová. Nový školní rok tak žáci mohou zahájit ještě s automaty plnými sušenek, chipsů a čokolád.

Zákaz prodeje některých potravin na školách by měl přispět ke zlepšení stravovací návyků u dětí – v zájmu jejich kondice a zdraví.

„Ze 40 procent ovlivňuje náš zdravotní stav z těch zevních podmínek právě výživa,“ poznamenal Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu. „A to si vůbec neuvědomujeme, že vlastně jak se stravujeme v dětství, tak budeme případně buďto zdraví, nebo budeme mít některé nemoci pak v dospělosti,“ dodal Tláskal.

Volba je na řediteli

V současnosti je nabídka automatů víceméně na rozhodnutí vedení škol a jejich dohodě s provozovateli automatů.

„Pokud se ředitel rozhodne, že automat ve škole nechce, tak ho tam mít nebude,“ potvrzuje ředitelka Asociace základních škol Hana Stýblová. Sama prý automaty ve škole nepovolila.

Přehrát

00:00 / 00:00

"O tom, zda ve škole bude automat na sladkostmi, rozhoduje vedení," řekla v Ranním interview ředitelka Asociace základních škol Hana Stýblová

Školy mají z umístění automatů příjem. Kolik přesně za umístění přístrojů dostanou, záleží obvykle na počtu automatů a velikosti vzdělávacího ústavu.

„Od dvou do šesti tisíc, takže to nejsou částky, o které by školám šlo, školy z nich v žádném případě nebohatnou,“ popsala Stýblová.

Špatné stravovací návyky dětí prý samotné odstranění automatů nevyřeší. Děti si mohou čokolády, bagety s majonézou a další pochutiny zakoupit i jinde. Třeba v obchodě cestou do školy nebo si je přinesou z domova.

"My se snažíme, ale základ stravovacích návyků si děti přináší z rodiny,“ dodává ředitelka.

Nabídka jídelních automatů ve školách | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme