Brexit podle Sobotky Británii oslabí. EU se ale musí změnit, aby jí občané důvěřovali

Předseda české vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka soudí, že rozhodnutí Britů opustit EU ostrovní království oslabí. Samotná unie ale nutně potřebuje reformy, protože jí v očích občanů škodí přebujelá byrokracie a nízká akceschopnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Přes pocity zklamaní, které mnozí z nás nad výsledkem britského referenda cítí, je potřeba vidět, že to není konec světa, a už vůbec ne konec Evropské unie. Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace,“ píše na facebooku Sobotka.

Britské rozhodnutí je podle něj závažné a nezvratné. Oslabí jejich vliv na dění v Evropě a země prý bude méně důležitá. Navíc jí podle českého premiéra hrozí další plebiscit o odtržení Skotska.

O odchodu by EU měla s Brity jednat rychle a racionálně, soudí Sobotka. Je podle něj třeba minimalizovat negativní dopady na občany Česka i celé unie.

„Evropská unie se musí rychle změnit. Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí být akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti, kterou přirozeně představuje 27 členských států,“ zdůrazňuje premiér.

EU je podle něj stále pro Česko nejlepší zárukou míru a prosperity. Reformy jsou ale nevyhnutelné.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme