Bude mít ÚSTR dva šéfy? Soud rozhodne o platnosti Hermanovy výpovědi

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) může mít po dnešku dva šéfy. Vše záleží na výsledku jednání pražského městského soudu, který projedná odvolání v případu výpovědi bývalému řediteli Ústavu Danielu Hermanovi. Současný lidovecký ministr kultury před dvěma roky skončil v čele instituce nedobrovolně, jenže se s výpovědí nesmířil a napadl ji žalobou. Soud mu loni dal nepravomocně za pravdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman ministr kultury

Daniel Herman ministr kultury | Foto: Filip Jandourek

„Já se domnívám, že jestli se někdo zdiskreditoval, že jsem to nebyl já. Já jsem tehdy čestně padl, ta přesila byla velká. A znovu opakuji, byl to politicky motivovaný puč. Jsem velmi rád, že právo zvítězilo a že permanentní revoluce není možná,“ řekl Daniel Herman po loňském květnovém rozsudku, který vyhověl jeho žalobě.

Mezitím Herman povýšil na ministra kultury. Pokud ale odvolací soud verdikt potvrdí, chce se do čela ústavu vrátit. A to hned, jakmile by skončil v roli poslance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud rozhodne o platnosti výpovědi Daniela Hermana z čela ÚSTR. Dosavadní vývoj v kauze shrnuje Veronika Hlaváčová

„To v tuto chvíli není možné, protože by to bylo v rozporu s mým poslaneckým mandátem. Ale vzal bych si neplacené volno po dobu svého poslaneckého mandátu,“ říká současný poslanec a ministr kultury.

Kromě potvrzení toho, že dostal výpověď protiprávně, se Herman domáhá také zpětného vyplacení části ředitelského platu.

„V žádném případě bych nežádal vrácení jakéhokoliv zisku po dobu, kdy jsem byl placen ze státního rozpočtu. Maximálně by se jednalo o dobu do mého zvolení do Poslanecké sněmovny, takže asi o nějaké čtyři měsíce,“ dodal.

Hermana odvoláme i podruhé, říká mluvčí ústavu

V praxi by to podle mluvčího Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Ryjáčka představovalo asi 450 tisíc korun. Vedení ústavu si nicméně nepřipouští, že odvolací soud rozsudek potvrdí. Rada odvolala Hermana kvůli tomu, že měla výhrady k jeho práci. Podle Ryjáčka tak zákon neporušila.

„Jestliže se v zákoně píše, že rada jmenuje a odvolává ředitele a dohlíží na jeho činnost a neupřesňuje se forma, kterou to dělá, tak prostě rada může jmenovat nebo odvolat ředitele formou, kterou si sama stanoví,“ argumentuje mluvčí ÚSTR.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Pokud by soud Hermana do funkce vrátil, radní by se pokusili prosadit jeho odvolání znovu.

„Radní by zřejmě setrvali dál ve svých funkcích a těžko by jim něco zabránilo v tom, že by se mohli znovu sejít a jinou formou nebo dalším běžným rozhodovacím postupem odvolat pana Hermana podruhé,“ podotkl Ryjáček.

Ústav pro studium totalitních režimu by navíc v případě prohry zvážil další kroky. Třeba žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme