Budu chtít po podřízených, aby mě informovali i o vyšetřování citlivých kauz, naznačil Vild

Reorganizace elitních policejních útvarů vyvolala bouři ve vládní koalici, v policii i mezi žalobci. Právě státní zástupci mimo jiné varovali před tím, že bude v ohrožení vyšetřování citlivých kauz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před komisí v úterý vypovídali náměstci policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce Jaroslav Vild (na obrázku) a Igor Stříž.

Před komisí v úterý vypovídali náměstci policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce Jaroslav Vild (na obrázku) a Igor Stříž. | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Od vedení policie tak dostali slib, že by se některé výbušné případy nedávaly do elektronických systémů - pracovalo by se tak na nich v co největším "utajení". Budoucí náměstek ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild však ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zdůraznil, že má "zákonnou povinnost kontrolovat své podřízené".

Někteří státní zástupci tvrdí, že je pro ně stále záhadou, jak bude spolupráce s policií vypadat. Podle Jaroslava Vilda se ale nic zásadního nemění.

„Že nebudou vkládány informace ke konkrétním kauzám do elektronického systému, to není nic nového, to je možné i za současného stavu,“ podotýká Vild. Nedovede si ale představit, že by nedostával informace o tom, na čem pracují jeho podřízení.

„Mám zákonnou povinnost kontrolovat své podřízené. Ve chvíli, kdy mi mojí podřízení odmítají poskytnout informace, na čem pracují a čemu se věnují, tak si neumím přestavit, jak tuto zákonnou povinnost plním,“ upozorňuje s tím, že tento požadavek státních zástupců koliduje se zákonem.

O podezřeních z úniku informací z policejních akcí se v minulosti hovořilo například v souvislosti s vyšetřováním bývalého majitele vydavatelství Mladá fronta Františka Savova nebo středočeského exhejtmana Davida Ratha. Spis Důvěra, do kterého Rathovu kauzu vyšetřovatelé uzamkli, utajovali kvůli obavám z prozrazení dokonce i před svými veliteli.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo na stránkách Radiožurnálu.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme