Budu znovu kandidovat, oznámil Zeman svým příznivcům na Hradě

Prezident Miloš Zeman oznámil ve čtvrtek na Pražském hradě tisícovce svých podporovatelů, že bude podruhé kandidovat na post české hlavy státu. Sešli se při příležitosti oslav výročí inaugurace Zemana do jeho prvního funkčního období. To mu vyprší příští rok v březnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman oznámil na Hradě, že bude znovu kandidovat.

Miloš Zeman oznámil na Hradě, že bude znovu kandidovat. | Zdroj: ČTK

"Jsem vám vděčný za pomoc a podporu nejen za poslední čtyři roky, ale i dobu předtím. Jako malé poděkování za pomoc a podporu chci, abyste byli první, kdo bude slyšet mé rozhodnutí o mé prezidentské kandidatuře. Rozhodnul jsem se, že budu znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky,“ řekl Zeman svým hostům, kteří ho odměnili a potleskem vestoje.

"Chtěl bych vás poprosit, abyste respektovali tiskovou konferenci a nesdělovali novinářům, co na této tiskové konferenci zazní,“ požádal Zeman své příznivce.

"Závěrem chci říci jednu provokaci, kterou sdílím celý svůj život. Přál bych si, abychom dalších pět let vyhráli v čele svobodných lidí s vlastním rozumem, vlastním svědomím a vlastní sebeúctou. Nepřál bych si, abychom byli poraženi těmi, kdo se bojí říci vlastní názor, zahalují se do politické korektnosti, která neznamená nic jiného než fráze, a mají charizma lahve od okurek. Snažme se vážit si svobody včetně svobody těch, kdo mají jiný názor, než máme my. Nevažme si těch, kdo žádný názor nemají. Pevně věřím, že svobodní lidé tuto bitvu, kterou máme před námi, vyhrají," uzavřel Zeman.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je na akci pozváno kolem 1000 lidí. Na Hrad přišli třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), místopředseda lidovců Jan Bartošek, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Slavit se Zemanem dorazili také herec Ivan Vyskočil, režisér Juraj Jakubisko nebo bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas, dopravy Jaromír Schling či školství Marcel Chládek. Dostavili se také český fotbalový boss Miroslav Pelta, předseda Jazzové sekce Karel Srp či Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou Zeman je. Dorazit měl také autobus s příznivci z Osvětiman, vesnice odkud pochází hradní kancléř Vratislav Mynář.

"Myslím si, že je to významné obohacení nabídky, kterou budou mít voliči na jaře příštího roku k dispozici. Určitě by řada lidí byla zklamána, kdyby se pan prezident Zeman rozhodnul jiným způsobem,“ řekl k Zemanově znovu kandidatuře premiér Bohuslav Sobotka. Obohacení nabídky to podle něj znamená i pro sociální demokraty.

Zemanovi stále věří více než polovina lidí, vláda si pohoršila, nejlépe jsou na tom starostové

Číst článek

Součástí oslav byl i koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod řízením dirigenta Václava Blahůnka. Zazněla například árie z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém od Antonína Dvořáka, árie Mařenky z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany nebo Pilky z Lašských tanců Leoše Janáčka. Zpívala Pavlína Senić, Bronislava Tomanová a František Zahradníček. Koncert začal po 19.00 po něm bude raut. Loni za akci Hrad zaplatil kolem 500 tisíc korun.

Zeman na úvod akce řekl, že zájem o Rusalku stoupá, protože před čtyřmi lety přišlo na Zemanovu oslavu 200 lidí, loni 900 a dnes podle jeho informací 1000. Ohlásil, že přídavek zajistí sám. "Máte právo slyšet ho jako první," řekl už v úvodu Zeman, že počítá s vyjádřením ke kandidatuře.

Podívejte se, kde a jak Miloš Zeman uspěl v druhém kole prezidentské volby v roce 2013:

Horáček: je čas vystavit Zemanovi účet

Zeman byl do funkce zvolen v lednu 2013 a nastoupil do ní na začátku března téhož roku. Ve vypjatých volbách tehdy porazil Karla Schwarzenberga. Jeho prezidentství provází ostré střety s odpůrci, kteří kritizují některé Zemanovy výroky či názory, výběr spolupracovníků, kterými se obklopil, nebo vztah k Rusku a Číně. Zeman se i tak těší podle průzkumů vysoké důvěře lidí.

Kdo se Zemanovi ve volbách postaví, zatím není jasné. Zájem ucházet se o úřad hlavy státu dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Další tak teprve chtějí učinit, část čekala na Zemanovo rozhodnutí. Jako o možných vyzyvatelích se mluví třeba o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA a Rusku Petru Kolářovi. Horáček na svém twitteru Zemanův krok ocenil, podle něj je třeba mu vystavit účet. "Postavím se mu s vírou, že máme na víc," napsal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme