Byla první na kandidátce, přesto neuspěla. Chtěli, abych zůstala inspektorkou, tvrdí

Rozhovor. Přestože byla lídryní Koalice pro Plzeňský kraj a její uskupení získalo dvě křesla v krajském zastupitelstvu, Ivana Bartošová z KDU-ČSL se do něj nedostala. Díky preferenčním hlasům ji přeskočili dva straničtí kolegové, kteří byli na 13. a 19. místě kandidátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídryně Koalice pro Plzeňský kraj Ivana Bartošová z KDU-ČSL

Lídryně Koalice pro Plzeňský kraj Ivana Bartošová z KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL Plzeň

Jak hodnotíte výsledek Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí Nestraníci), za kterou jste kandidovala? V kraji jste získali celkem 8196 hlasů, tedy 5,11 procenta.

Co se týče výsledků, jsme rádi, že se primárně naplnil náš cíl vrátit se do zastupitelstva kraje. Pravda, naše očekávání byla o dvě procenta vyšší. Počítali jsme, že budeme mít sedm, osm procent, což jsme tedy nenaplnili. Musíme si to vyhodnotit. Zda byla dobrá naše koalice, zda jsme udělali všechno pro tu kampaň. Jsme spokojeni, že máme dva mandáty a s nimi půjdeme do vyjednávání o případné koalici.

Do zastupitelstva se za koalici dostali dva lidé. Přestože jste vedla kandidátku, nejste mezi nimi. Kvůli preferenčním hlasům vás přeskočili vaši straničtí kolegové z KDU-ČSL Petr Náhlík a Jiří Lodr. Proč si myslíte, že lidé dali preferenčním hlas raději jim než vám?

Vidím v tom řadu aspektů. Jednak Petr Náhlík je dlouholetým a velmi výrazným politikem se spoustou aktivit, zájmů a přátel, čili logicky rozumím, že kroužkovali jeho jméno. Další věc je ta, že Jiří Lodr je velmi úspěšným ředitelem Diecézní charity Plzeň a tedy zasahuje nesmírně širokou volební základnu v celém kraji. Já jsem profesí školní inspektorka a moje známost je také v kraji, ale jen v oblasti školství. Hlasy mi dávají lidé ve městě, kteří mě hodně znají, ale na kraji už to taková sláva s preferenčními hlasy nebyla. Mohu si to vyložit tak, že jsem dobrá inspektorka a že školská veřejnost nechce, abych odešla z pozice inspektorky. Nebo lidem, kteří přišli volit, nedošlo, že mají kroužkovat první pozici. Neberu to jako nějakou prohru.

Udělala jste v kampani něco špatně nebo udělala byste něco jinak?

My jsme měli pozitivní kampaň zaměřenou především na náš program pro rodinu. Měli jsme velmi dobrou zpětnou vazbu. Myslím, že se nám podařilo oslovit řadu rodin. Nicméně…

Pospíšila voliči ‚vykroužkovali‘ z posledního na 1. místo. Podívejte se, komu preferenčníhlasy pomohly a koho vyřadily

Číst článek

Myslím spíše vás osobně.

Určitě bychom měli zařídit, aby se dostaly všem do schránek naše volební noviny, protože tam máme asi rezervu. Spoléhali jsme pouze na naše dobrovolníky. Tam by to určitě chtělo se ještě více prezentovat. Osobně jsem do toho dala velké úsilí a máme vyhodnoceno, že to byla nejlepší kampaň, kterou jsme za ta léta vedli. Pořád ještě asi nejsme dostatečně profesionalizováni, takže ještě pořád máme co vylepšovat.

Oba kandidáti, kteří vás přeskočili, jsou muži. Myslíte si, že i tohle by mohlo nějak souviset s tím, že získali větší počet preferenčních hlasů? Preferenční volba přece jen udržuje u moci ty, kteří už se v politice prosadili a těmi jsou v Česku častěji muži.

Asi bych to ani tak neviděla, protože já jsem měla docela dobrou odezvu. V kontaktní kampani jsem slyšela, že ženy v politice chybí. Spousta lidí ocenila, že ženy na kandidátce jsou. Spíše bych to viděla na tu oblíbenost a známost v regionu u těchto dvou pánů.

Máte za sebou poměrně velké množství volebních neúspěchů. Jen namátkou v roce 2006 jste se nedostala do zastupitelstva Městského obvodu Plzeň 1. Ve volbách 2010 a 2014 jste neúspěšně kandidovala do Městského obvodu Plzeň 3. Nedostala jste se ani do velkého plzeňského zastupitelstva. V roce 2004 a 2012 jste neúspěšně kandodovala do zastupitelstva Plzeňského kraje a v roce 2006 do Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL. Cítíte se jako neúspěšná politička poté, co jste se letos nedostala do zastupitelstva, i když jste vedla kandidátku?

Jsem optimista. Nepovažuji se za neúspěšnou političku, protože tam, kde jsem neuspěla, což bylo v komunálních volbách, jsem byla na nevolitelných místech. Když jsme sestavovali kandidátku do komunálních voleb do zastupitelstva města Plzně, chtěla jsem upřednostnit práci v zastupitelstvu městského obvodu. Byla jsem třikrát za sebou na víc než desátém místě na kandidátce. Ani jsem se nechtěla dostat do zastupitelstva, pouze jsem chtěla podpořit kandidátku.

Co budete po krajských volbách, ve kterých jste se nedostala do zastupitelstva dělat? Budete se někdy v budoucnu ještě ucházet o nějakou veřejnou funkci?

To je ještě předčasné. Pokud bude zájem a pokud povedu krajskou organizaci KDU-ČSL, určitě ještě budu v nějakých volbách kandidovat. Nikdy neříkej nikdy. Přeci jenom už mám nějaká léta za sebou a jsem velmi ráda, že tady máme plno mladých nadějných lidí, kteří budou politiku dělat. Takže nevím, nemůžu teď rozhodnout. Žádná skepse ve mně ale teď není.

Anna Jadrná, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme