Bývalí příslušníci technických praporů mohou naposledy žádat o odškodnění

Bývalí příslušníci technických praporů mají poslední den na to, aby zažádali o odškodnění za křivdy prožité za komunismu. Od státu můžou dostat jednorázový příspěvek 1800 korun za každý započatý měsíc, který u technických praporů strávili. O odškodnění mohou požádat i vdovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pevnosti Komárno byli v 50. letech umístěni i vojáci nepohodlní komunistickému režimu

V pevnosti Komárno byli v 50. letech umístěni i vojáci nepohodlní komunistickému režimu | Foto: Vojtěch Berger

„Další den nás nasadili na práce v lese. Docházeli jsme tam pět šest kilometrů denně na Hradčany, to byl prostor, kde se připravovalo mimoňské letiště,“ vzpomíná na dobu u takzvaných PTP předseda Svazu Pomocných technických praporů-Vojenských táborů nucených prací Jan Decker v rozhovoru s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Kruté pracovní podmínky zažívali vojáci i o po přejmenování útvaru na technické prapory, kdy vypadlo slovo pomocné. Podle advokáta Lubomíra Mullera byla změna názvu jen formalitou.

„Prakticky se nelišily vůbec, protože šlo jenom o přejmenování na základě toho, že zde byl mezinárodní tlak na to, že pod záminkou vojenské služby jsou ve skutečnosti vyžadovány otrocké práce,“ připomíná Muller.

Ministerstvo vnitra už vyplatilo přes 15 milionů

Bývalí příslušníci praporů můžou dnes naposledy zažádat o odškodnění za dobu, kterou ve vojenských táborech nucených prací strávili. Ministerstvo vnitra už dostalo víc jak tisíc žádostí.

„K dnešnímu dni evidujeme 1450 žádostí o přiznání jednorázového příspěvku, z toho jich je 186 od vdov po příslušnících vojenských táborů nucených prací,“ upřesňuje Petra Kučerová z ministerstva a dodává, kolik resort zatím už vyplatil:

„Celkem ministerstvo vnitra vyplatilo 732 příspěvků ve výši 15 964 200 korun. K této částce je ještě potřeba přičíst přiznané jednorázové příspěvky, které budou vyplaceny v dubnu letošního roku, a to ve výši 397 800 korun.“

Příspěvek dostanou ti, kteří byli u technických praporů bezprostředně po zařazení ve vojenském táboře nucených prací.

PTP - Pomocné technické prapory | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme