Bývalý detektiv Komárek: Reorganizace policie se rozjela na pokyn ministra Chovance

Reorganizace části policie se rozjela na pokyn ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Před sněmovní vyšetřovací komisí to ve čtvrtek řekl bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Vypovídal 5,5 hodiny. K žádnému závěru komise ale nedospěla, přerušila totiž jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Realizace toho sloučení byla podle mého názoru na pokyn ministra vnitra Chovance, který dal pokyn policejnímu prezidentovi Tuhému, aby eliminoval nějaké ‚šlachtofóbie‘ a reorganizací paralyzoval činnost ÚOOZ a zbavil se Šlachty,“ uvedl Komárek.

Ten bude ve výpovědi pokračovat ještě příští týden. Někdejší elitní detektiv patřil ke kritikům změn v policii, na adresu policejního prezidenta Tomáše Tuhého dokonce řekl, že je podezřelý z „brutálního úniku informací".

Místopředseda komise Martin Lank z hnutí Úsvit ve čtvrtek řekl, že zatím neslyšel argumenty, které by ho o účelovosti reorganizace jasně přesvědčily.

„Je fakt, že informace, které zazněly, byly v řadě případů nové a zajímavé. Že bychom ale na jejich základě mohli dospět, nebo alespoň já osobně, k nějakému závěru, který by byl jednoznačný, ani po dnešním jednání říct nemůžu,“ okomentoval po čtvrteční schůzce Lank.

Závěry do října

Sporná reorganizace odstartovala v srpnu spojením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Namísto nich vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu. V červnu to oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý. Tento záměr ale vyvolal ostrou roztržku ve vládní koalici.

Podle Babiše může spojení znamenat paralýzu vyšetřování korupce v zemi. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale jeho tvrzení odmítl. Reorganizace se prý připravovala delší dobu a byla konzultována s odborníky z ministerstva vnitra na personalistiku i bezpečnost.

Výhrady proti reorganizaci měli i státní zástupci, kteří požadovali záruky, že se změny nedotknou takzvaných živých kauz a nebudou hrozit úniky informací.

Robert Šlachta na svou funkci šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného rezignoval. S restrukturalizací elitních policejních útvarů totiž nesouhlasil. Po Šlachtovi odešel z funkce také šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Sněmovní vyšetřovací komise má zjistit pozadí příprav reorganizace části policie. Své závěry musí Sněmovně předložit do konce října.

Komise už dřív vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu a olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Ištvan dal členům komise dokument, který vypracoval právě bývalý detektiv Komárek.

V něm upozorňuje na vazby mezi politiky a policií. Na začátku týdne taky poslanci vyslechli ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme