Bývalý šéf ROP SZ Kušnierz přiznal machinace s dotacemi, čelí i dalšímu obvinění

Bývalý ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Kušnierz čelí dalšímu obvinění, tenktokrát z poškození finančních zájmů Evropské unie. U soudu dnes také potvrdil machinace s evropskými dotacemi, podle něj byly ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého i Karlovarského kraje. V případu je kvůli dotacím za zhruba 1,4 miliardy korun obviněno šest lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz | Zdroj: ČTK

Kušnierze obvinil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) loni v prosinci. Důvodem jsou nahrávky a dokumenty, které policii předal starosta Moldavy na Teplicku Jaroslav Pok.

Ty měl napsat právě Petr Kušnierz a týkají se několika podnikatelů a politiků, například radního Ústeckého kraje Arno Fišery (ČSSD) nebo někdejším šéfa krajské ČSSD Petra Bendy. Kušnierz podle kriminalistů potvrdil, že jde o jeho materiály.

„Dne 10. 12. 2015 bylo doručením usnesení zahájeno trestní stíhání obviněného Petra Kušnierze pro zvlášť závažný zločin poškození finančních zájmů Evropské unie. Stíhání se týká projektů soutěžících v rámci ROP Severozápad o přidělení dotací z evropských fondů,“ přečetla ze záznamů ÚOOZ soudkyně Kamila Elsnicová.

V současné kauze je Kušnierz obviněn ze zneužití pravomoci za údajné ovlivňování projektů. Spolu s ním čelí obžalobě další dva bývalí ředitelé úřadu Petr Vráblík a Pavel Markvart, někdejší právník úřadu Jan Martinovský, bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Ta má status spolupracující obviněné.

Kušnierz dnes u soudu přiznal, že ovlivnil přidělení dotace u zájmového projektu hotelu Cascade v Mostě. Spoluúčast na protlačování dalších projektů ale popřel.

Pro Kušnierze jde o třetí trestní stíhání za jeho působení v ROP Severozápad. V lednu 2013 byl pravomocně odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomoci na pět let. Podle soudu chtěl prostřednictvím tří kamarádů po žadatelích provize z přidělených dotací. Žádali po nich minimálně 1,7 milionu korun a velkou část z toho skutečně převzali.

ČTK, ČRo, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme