Čajovny chtějí výjimku, případný zákaz kouření by prý znamenal jejich konec

K čajovnám neodmyslitelně patří vedle čaje i vodní dýmka. Pokud však politici schválí zákon zakazující kouření v restauracích, padne tato povinnost i na ně. A to by mohlo znamenat jejich konec, myslí si autoři petice, která žádá pro čajovny z případného zákazu výjimku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření, vodní dýmka (ilustrační foto)

Kouření, vodní dýmka (ilustrační foto) | Foto: Jan Rosenauer

Petici inicioval Jindřich Cinka, který provozuje čajovnu v Brně. Tam by podle něj v případě, že začne platit zákaz kouření, musela část podniků přejít do ilegality a část by zanikla úplně.

„V Brně máme přes dvacet čajoven, z nichž tři jsou nekuřácké již nyní, dalších tři až pět by tento zákaz přežily v tom smyslu, že by nadále fungovaly a jenom by omezily svůj sortiment a tržby. Ale ty další, menší by se přeměnily na nějaké kluby, zkusily by najít nějakou díru v zákoně, a ty větší by musely zavřít,“ tvrdí Cinka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají mít čajovny výjimku ze zákazu kouření? Debatovali o tom organizátor petice Jindřich Cinka a poslanec Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vodní dýmky jsou totiž jednou z nejdůležitějších částí příjmů většiny čajoven. Ty do dýmek, tabáků a dalšího příslušenství investovaly nemalé prostředky. Právě tím argumentují organizátoři petice, pod kterou už je deset tisíc podpisů.

„Čajovny to aspoň říkají férově, že jde skutečně o ekonomický zájem, na rozdíl třeba od nějakého tabákového lobby, které se schovává za občanské svobody. Na druhé straně čajovny říkají, že jejich udržitelnost je postavená v České republice z velké části na kouření, které škodí hostům i personálu. A to je v přímém rozporu s trendem moderní společnosti,“ reagoval na petici čajoven poslanec hnutí ANO a předkladatel protikuřáckého zákona Radek Vondráček.

Návrhy na absolutní zákaz kouření jsou nyní ve hře dva. Druhý chce představit vládě přibližně v prosinci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Na zákazu jako takovém nicméně panuje koaliční shoda, takže by k němu skutečně mohlo dojít.

Ministr Němeček už dal najevo, že je rozhodně proti udělování jakýchkoliv výjimek. A stejný názor má i Vondráček. „Výjimky jsou obecně špatně. Každá druhá hospoda se pak označí za čajovnu a jede se dál,“ podotkl.

Vladimír Kroc, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme