Babiš: Čapí hnízdo vlastnili mé dvě děti a bratr mojí partnerky, nechtěl jsem ohrozit rodinu

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO odhalil vlastníky Čapího hnízda z doby, kdy projekt získal evropskou dotaci. Farma podle něj patřila jeho dvěma dětem a bratrovi jeho partnerky. Ministr financí mluvil na mimořádné schůzi sněmovny zhruba hodinu a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky," řekl dnes Andrej Babiš.

PŘEHLEDNĚ: Reakce politiků na projev Andreje Babiše ke kauze Čapí hnízdo

Číst článek

Jména akcionářů v minulosti neprozradil proto, že prý nechtěl ohrozit svoje děti. „Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně, nemohl jsem říct pravdu, to přece musí každý rodič pochopit," dodal.

V úvodu označil ministr financí situaci kolem Čapího hnízda za masivní, manipulativní a pečlivě naplánovanou kampaň a pseudokauzu. Cílem je podle něj to, aby skončil ve vládě i české politice.

„Čapí hnízdo jsem nikdy, opakuji nikdy, nevlastnil. A v čase podání žádosti o dotaci ho nevlastnila ani žádná moje firma,“ prohlásil Babiš.

K podobným kampaním podle něj patřilo také obvinění ze spolupráce s StB a ze střetu zájmů. „Ano, mám střet zájmů, ale já ho nezneužívám. Do politiky jsem nechtěl,“ konstatoval ministr financí.

K padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo pak poznamenal: „Žádnou dotaci jsem nedostal. Dotace byla poskytnuta podle pravidel. Nikomu nevznikla žádná škoda.“

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Andrej Babiš ve svém projevu mimo jiné zkritizoval mnohé politiky i média. A to jak soukromých, tak veřejnoprávních. Zmínil se například o reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi a jeho dnešní reportáži.

Mimořádnou schůzi sněmovny svolaly TOP 09 a ODS. Pravicová část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt Čapího hnízda získal zhruba 50milionovou dotaci. Farma patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

„Tvrdí, že jsem koupil na Farmu Čapí hnízdo koně, tak jsem podle něj byl majitelem v době získání dotace. Je to podobně absurdní a vykonstruované jako předchozí kauzy,“ uvedl Babiš.

Farma Čapí hnízdo podle něj vytvořila 51 pracovních míst a smluvní formou zajišťuje sezónní práce více než stovce osob.

Babiš také upozornil, že areál navštívilo mezi lety 2012 až 2015 na 125 tisíc lidí. Z toho bylo 452 škol a mateřských škol, přišlo tak prý 27 398 dětí.

V dubnu by měl stavbu navštívit také prezident Miloš Zeman, který v polovině března přijal pozvání od ministra financí. Hlava státu chce s sebou vzít i děti z Klokánků.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kterou svolala opozice, začala kolem půl čtvrté odpoledne. Před jejím začátkem demonstrovala v okolí sněmovny přibližně desítka lidí převlečených za čápy. Manifestace měla podle jednoho z organizátorů Pavla Šafra vyjádřit, že před zákonem jsou si všichni rovni.

Lidé v čapích kostýmech si u sněmovny pochvalovali luxusní hnízda | Foto: Filip Jandourek

Ke kauze si nechala Česká televize udělat průzkum od agentur Median a STEM/MARK. Šetření se zúčastnila zhruba tisícovka osob. Podle 30 procent lidí, kteří jsou s kauzou aspoň povrchně seznámeni, jde zřejmě o podvod a porušení zákonů. Šestatřicet procent lidí za ní nevidí podvod, ale nemorální chování a využití skulin v zákoně.

Čtvrtina občanů považuje celou kauzu jen za kampaň, která má Babiše zdiskreditovat. Podle sociologa Medianu Daniela Prokopa je zájem lidí o kauzu ale poměrně malý a jen 39 procent občanů podrobně ví, o co v ní jde.

Kauza Čapí hnízdo | Foto: Český rozhlas

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme