Čas, kdy konvoj s vojáky USA překročí české hranice, bude jasný v sobotu

Přesný čas, kdy konvoj s americkými vojáky překročí hranice České republiky, bude jasný 24 hodin dopředu. Bližší informace o přejezdu vojáků, který se uskuteční mezi 29. březnem a 1. dubnem, dnes oznámilo ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polskem projíždí americký vojenský konvoj. Jeho první zastávkou bylo město Bělostok, kde se vojáci setkali s místními lidmi

Polskem projíždí americký vojenský konvoj. Jeho první zastávkou bylo město Bělostok, kde se vojáci setkali s místními lidmi | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Vojáci překročí hranice na třech místech – přes Bohumín by měli projet někdy v neděli dopoledne, přes Náchod a Harrachov v neděli odpoledne.

Přesný čas zatím není jasný, protože v sousedním Polsku kvůli zájmu tamních lidí nabral konvoj zpoždění, jasno by však mělo být nejpozději 24 hodin dopředu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průjezdu konvoje s vojáky USA Českem mluvil náměstek ministra obrany Daniel Koštoval

Po přejezdu hranic zamíří vojáci do Pardubic, Vyškova a Liberce. Tam se s nimi budou moci lidé setkat, a to od 17 do 19 hodin. V úterý 31. března budou mít tuto možnost i lidé v pražské Ruzyni, a to od 10 do 18 hodin.

O hladký průjezd konvoje se bude starat Policie ČR a místy také městská policie. Zapojení budou také vojenští policisté, a to jak čeští, tak američtí.

Případné nehody či jiné škody budou připraveni řešit armádní právníci i americká ambasáda.

Náklady české strany na průjezd amerických vojáků jsou podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) 175 780 korun. Tyto peníze, stejně jako další eventuální náklady, by měli uhradit Američané, a to v korunách.

Průjezd konvoje by měl mít v době napjaté bezpečnostní situace kvůli krizi na Ukrajině také symbolický význam – vyjádření solidarity mezi členy NATO – jak o tom mluví vláda i Američané. To však některým lidem vadí.

Na politické scéně patří mezi nejhlasitější kritiky konvoje komunisté, podle nichž se jedná ze strany Američanů o demonstraci síly.

Náměstek ministra obrany Daniel Koštoval s takovým hodnocením nesouhlasí. „Jednotka o velikosti praporu, pět seti lidech, to opravdu není demonstrace síly. Já bych řekl, že to je spíše demonstrace solidarity vůči zemím, jako je Pobaltí, Polsko či Česká republika ze strany Američanů – že opravdu na alianci nezapomínají a na své závazky nezapomínají – proto je ten průjezd trošku viditelnější, než obvykle ty průjezdy bývají, tedy po silnici, ne po železnici,“ podotkl Koštoval.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme