Celníci začnou na pražském letišti pátrat po želvách či nutriích. Jejich dovoz zakázal Brusel

Na čtyři desítky zvířat a rostlin už se od středy nesmí dovážet do Evropské unie. Na seznamu je třeba želva nádherná, nosál červený, nutrie nebo skokan volský. Podle nařízení Bruselu jde o invazivní druhy, které můžou ohrozit ty původní. V zemích EU kromě ekologických škod navíc způsobují i hospodářské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

Na pražském letišti Václava Havla, které je jediným místem v zemi, kam se můžou legálně zvířata dovážet, proto začínají důkladnější kontroly.

Na zakázané druhy se kromě celníků zaměří taky Státní veterinární správa (SVS). Když takové zvíře objeví, pošle ho zpět do země původu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak budou celníci postupovat, pokud zakázané druhy u cestujících najdou, řekla Jiřímu Chumovi Šárka Miškovská z Celního úřadu Praha Ruzyně

„Po dobu do zpětného návratu jsou zvířata umístěna na pohraniční veterinární stanici pod veterinárním dozorem. Veškeré náklady pak s tím spojené hradí dovozce,“ říká mluvčí SVS Petr Pejchal.

„V případě nelegálního dovozu je krajním řešením i usmrcení zvířete – to je možné provést pouze za legislativou stanovených podmínek. Toto řešení se tedy bude posuzovat případ od případu,“ dodal.

Podle Šárky Miškovské z Celního úřadu Praha Ruzyně za dovoz zakázaných druhů hrozí fyzické osobě pokuta do 20 tisíc korun, právnické pak až milion.

Zakázaná zvířata se nesmí ani rozmnožovat

Zakázaná zvířata, která už v Česku jsou, budou moct jejich majitelé nechat dožít. Nesmí je už ale dál rozmnožovat. Například zoologické zahrady by mohly ale dostat výjimku. Ta je určená pro účely výzkumu nebo ochrany v umělých chovech.

Evropský parlament nařízení Evropské komise schválil předloni. Aby fakticky platilo i u nás, bude ho muset Česká republika nejdřív zavést do své legislativy. Podle ministerstva životního prostředí to může trvat několik měsíců.

Některá zakázaná zvířata nemají v Evropě přirozené predátory, přemnožují se a vytlačují původní druhy, které jsou přitom často důležitým obchodním artiklem. Každý rok tak v EU způsobí škody za 12 miliard eur, tedy přes 300 miliard korun.

Na seznamu chybí některé rostliny a živočichové, kteří už jsou v Česku rozšíření. Jde třeba o bolševník velkolepý nebo norka amerického.

Členské země ale mají možnost vytvořit vlastní národní seznam zakázaných druhů. Česká Agentura ochrany přírody a krajiny tak chce dovoz těchto rostlin a zvířat dodatečně zakázat.

ČRo, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme