Nadační fond proti korupci udělil Ceny za odvahu, laureátem je i Lukáš Wagenknecht

Nadační fond proti korupci Karla Janečka dnes již popáté udělil u příležitosti Mezinárodního dne proti korupci Cenu za odvahu. Ta je určená osobnostem, které se nebojí upozornit na korupci bez ohledu na osobní následky. Letošními laureáty se stali Jana Průšková z Liberce a bývalý náměstek na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Wagenknecht mluvil o vracení evropských dotací

Lukáš Wagenknecht mluvil o vracení evropských dotací | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Lukáš Wagenknecht získal cenu za své dlouhodobé nekompromisní postoje v roli auditora například v pražském Dopravním podniku nebo na ministerstvu financí, kde upozornil na nesrovnalosti v podivných smlouvách uzavřených mezi společností ČEZ a političkou hnutí ANO Radmilou Kleslovou.

„Přestože čelil různým formám vyhrožování, psychického nátlaku nebo dokonce fyzickým útokům, tak tomu nepodlehl a trval na svých auditních nálezech,“ říká Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadační fond proti korupci popáté udělil Cenu za odvahu. Letošní laureát Lukáš Wagenknecht byl společně s ředitel fondu Petrem Soukenkou hostem ČRo

Smyslem Ceny za odvahu je podle něj poukázat na to, že se rozhodně vyplatí z pohledu etiky, morálky i zákonů s korupcí a rozkrádáním veřejných financí bojovat.

„Musím také zdůraznit, že naše cena je spojená i s finanční odměnou, ale všichni naši ocenění od roku 2011 tuto částku utratili za právní zastoupení v případě, že byli trestně stíháni a také za náklady spojené s tím, že přišli o zaměstnání,“ připomněl.

Legislativní ochrana lidí, kteří se nebojí upozornit na korupci je podle Soukenky v současnosti nedostatečná. „Na druhou stranu je pravda, že současná vláda má snahu vytvořit legislativní pravidla, aby tito lidé byli chráněni a nemusel jim tuto ochranu zajišťovat náš fond,“ dodal.

Pro Lukáše Wagenknechta je ocenění velmi důležité. „Vnímám to jako morální ocenění toho, že dělám svoji práci dobře, i když to není příjemné. Moje zkušenost byla vždycky taková, že je potřeba, aby se dodržovaly zákony a pravidla. Pokud nastane situace, že někdo chce, aby se to nedělo, tak je to vaše rozhodnutí,“ uvedl.

Wagenknecht mimo jiné upozornil i na nesrovnalosti ve smlouvě advokátní kanceláře bývalé místopředsedkyně ANO Kleslové s polostátní firmou ČEZ a údajný nátlak Kleslové na dozorčí radu ČEZ.

„Poté, co jsem se formálně ozval, byl jsem z funkce (prvního náměstka ministra financí) bez udání důvodu odvolán. Nevím, jestli to bylo v přímé souvislosti, ale mohu o tom spekulovat,“ dodal s tím, že i po těchto zkušenostech by postupoval stejně.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme