Červené trenýrky nad Hradem připravily o místo šéfa Hradní stráže Studeného

Náčelník vojenské kanceláře Pražského hradu Rostislav Pilc odvolal k dnešnímu datu velitele Hradní stráže Radima Studeného. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček to uvedl na twitteru. Prezident Miloš Zeman avizoval odchod Studeného kvůli vyvěšení červených trenýrek nad Hradem. Ve funkci skončil před dvěma týdny i šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc odvolal velitele Hradní stráže Radima Studeného (vlevo na snímku z 3. června 2013)

Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc odvolal velitele Hradní stráže Radima Studeného (vlevo na snímku z 3. června 2013) | Zdroj: ČTK

„Ta věc byla řešena okamžitě z hlediska bezpečnostních opatření a nyní jsou postupně řešeny personální otázky, personální odpovědnost. Je již známo, že skončil ve své funkci ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta a pan prezident avizoval i to, že další změny budou následovat – k té došlo dnes,“ potvrdil Českému rozhlasu Ovčáček.

Rudé trenýrky nad Hradem místo prezidentské standarty pověsila skupina Ztohoven před dvěma týdny, prý jako „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Na střechu vylezli převlečení za kominíky, policisté je zadrželi až po činu. Snadno překonané zabezpečení Hradu vyvolalo kritiku.

Ve své funkci poté skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Dongres. Požádal o přeložení, protože Zeman požadoval jeho odvolání.

Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci – stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Prezident se zároveň vyjádřil, že odpovědnost za bezpečnostní pochybení nese právě i Studený.

Zatímco Hradní stráž má na starosti ostrahu venkovních prostor v areálu Hradu, vchody do budov zabezpečuje Útvar pro ochranu prezidenta.

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven

Projekty skupiny Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme